Objavljeno

Women’s Media Center: Izvještaj o rodnoj (ne)ravnopravnosti u medijima

Istraživanje provedeno na 20 najpoznatijih američkih medija, uključujući televizijske mreže, novine i internetske portale, pokazalo je rodnu (ne)ravnopravnost u ovoj struci. Analiza provedena od listopada do prosinca 2013. godine pokazala je da su žene u novinarskim i medijskim poslovima zastupljene manje od muških kolega. Na poznatim američkim televizijskim mrežama poput PBS, ABC, CBS i NBC od 57 do 72% voditelja su muškarci.

Women’s Media Center, organizacija koju su osnovale utjecajne žene kao što su Jane Fonda, Robin Morgan i Gloria Steinman s ciljem povećanja zastupljenosti žena u medijima, zaposlio je GNI (Global News Intelligence) radi analize rodne raspodjele u medijiskim zanimanjima: od privremenog do radnog staža, plaćenih slobodnih novinara do volontera.

Rezultati pokazuju da je u medijima zaposleno 63,4% muškaraca, 36,1% žena, dok je 0,5% nepoznato.

Ključna pitanja kojima istraživanje se bavilo bila su:

  • Reprezentacija žena u medijima pri određivanju sadržaja vijesti
  • Reprezentacija žena u medijima pri određivanju sadržaja televizijskih vijesti i filmske zabave
  • Rodna jednakost u filmskim recenzijama
  • Kako su žene prikazane na zabavnoj televiziji i filmu
  • Reprezentacija žena na online stranicama i video igrama
  • Davanje preporuka medijskim organizacijama, producentima i intervju agentima

Analiza je pokazala da žene više izvještavaju o životnom stilu (45%), kulturi (42%) i zdravlju (49%), nego li o politici (36%), kriminalu (32%) ili tehnologiji (45%). Iako neke poznate televizijske mreže potiču upošljavanje voditeljica, kao Gwen Ifill i Judy Woodruff koje vode program NewsHour na PBS-u i i Diane Sawyer koja vodi World News na ABC-u, na drugim TV mrežama poput NBC-a i CBS-a, samo je sedam, odnosno pet posto glavnih voditeljica. Što se tiče novina, pokazalo se da The New York Times ima najmanji udio zaposlenosti žena (31%), a Chicago Sun Times najveći (46%). Online izdanje Huffington Posta pokazalo je najveći broj ženskih autorskih članaka (48%), a The Daily Beast najmanje (30%). Što se tiče medijskih agencija kao što su The Associated Press i Reuters, u prvom je samo 32% žena, dok je u drugom 43%. Zaključak koji se nameće je jednostavan, muškarci i dalje dominiraju u pisanju vijesti, vođenju vijesti i samom udjelu u medijskim zanimanjima.

Premapredsjednici Women’s Media Centra, Julie Burton, ipak nije sve tako crno: “Zasigurno, ima značajnih iznimki u trendu da muškarci dominiraju u medijima i važno je poručiti da je žena u stolici voditelja više od simbola, ona šalje poruku gledateljima da žena može voditi televizijsku emisiju − i to znači nešto.”

Utjecaj medija je danas jedan od najmoćnijih ekonomskih i kulturnih sila u društvu. Iza te pozornice, svakodnevno se odvija borba među novinarima tko će napisati vijest, kako će se prikazati i tko će ju prezentirati publici. Ova analiza baca svjetlo na status žena u medijima i pitanje rodne (ne)jednakosti. [M.Ž.] WomensMediaCenter.com


Povezano