Objavljeno

Waldorfski pristup odgoju djece

Pozivamo vas na predavanje ‘Waldorfski pristup odgoju djece: Kakvog odgojitelja trebaju djeca’ kojeg će održati Antonija Krčelić, magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja i diplomirana waldorfska odgojiteljica.

Predavanje će se održati u četvrtak, 10.5.2018. u 18 sati u Društveno-kulturnom centru ‘Šesnaestica’, na adresi Ozaljska 16 u Zagrebu.

 

“Svako kulturno razdoblje ima vlastiti pedagoški ideal. Živimo u vremenu koje u cjelini, na žalost, ne živi prema najvišim idealima, uz brojne distrakcije koje je čovjek sam stvorio kako bi tobože uštedio na vremenu, na taj način povećavajući već postojeći razdor između ljudskog bića i svijeta u kojem živi…

…Sve što dijete doživljava utječe na način na koji se ono kasnije u životu, kao odrastao čovjek, odnosi prema svijetu. Od prvih trenutaka života, svako ljudsko biće odgovara na utjecaje na način koji je jedinstven za njega ili nju. Nijedno dijete nije isto. Priznajući važnost ovakvih zapažanja, u djetetu koje se razvija počinjemo gledati nešto što nije samo rezultat genetskog naslijeđa ili društvene sredine.

Shvaćamo da nešto unutar djeteta teži razumijevanju tih vanjskih faktora zato da bi sebe moglo dovesti do izražaja. Djeca, unutar sebe, nose sjeme onoga što će postati. Waldorfski odgajatelji tom sjemenu pružaju potrebnu njegu i optimalne uvjete kako bi ono moglo rasti. U tom procesu sve je važno. Čak i boja zidova i oprema prostora koju djeca koriste, sve je oblikovano tako da podrži i usmjerava njihov razvoj te da ih istodobno usmjerava brizi za okoliš u kasnijem životu” – ulomci su ovo iz diplomskog rada Antonije Krčelić, a više možete saznati na predavanju. Ulaz na predavanje je slobodan.

Pozivamo vas i da podržite Antonijinu crowdfunding kampanju za osnivanje obrta za obiteljsko čuvanje djece po načelima waldorfske pedagogije ‘Tajni vrt’ koja koja je krenula 2. svibnja.

‘Tajni vrt’ možete pratiti i na Facebooku i Instagramu


Povezano