Objavljeno

Vox Feminae Festival od 5. do 24. svibnja pratite online!

Vox Feminae Platforma, u suradnji s udrugama, inicijativama, pojedinkama i pojedincima, kroz svibanj donosi program koji promiče ideje rodne ravnopravnosti i propituje status žena u društvu kroz diskusije, predavanja, filmove i umjetničke prezentacije.

Sve navedeno možete pratiti iz udobnosti vlastitog doma putem online platformi i društvenih mreža! Djelić onoga što smo vam pripremile, doznajte u narednim redcima.

Neizostavan dio svakog VFF-a program je posvećen strašnim ženama a ovogodišnje izdanje donosi dva predavanja na tom tragu. U prvom, pod nazivom ‘Strašne žene (n)i spekulativna fikcija’, Milena Benini i Mihaela Marija Perković će nam skrenuti na niz važnih spisateljica znanstvene fantastike. S druge strane, lezbijskom književnošću i važnim autanim spisateljicama bavit će se Jasna Jasna Žmak uz predavanje ‘Strašne lezbe’. Za strašan nastavak tjedna, ovaj program pratite utorcima 5., odnosno 12. svibnja u 18h!

U vremenu izolacije mnogima od nas knjiga je najbolja prijateljica, stoga smo poseban naglasak stavile na književni program, u okviru kojega ćemo se družiti s regionalnom skupinom Pobunjene čitateljke koje nam donose analizu rodne ravnopravnosti na književnom polju pod nazivom ‘Ima li nam broja?’. Dodatno, detaljan pogled na razvoj moderne slovenske queer i lezbijske književnosti donose nam članice skupine Four Voices kroz razgovor ‘Lezbijska četvrt’. Program će se odvijati četvrtcima (7. i 14. svibnja) uz moderaciju Antonele Marušić

Umjetnost u vaš dom donosimo putem portala Voxfeminae.net, i to vikendima, kada ćemo predstaviti nove produkcije Kozlića (ove godine uz kamišibaj izvedbu predstave ‘Mačak Džingiskan i Miki Trasi’ nastale po predlošku Vesne Parun), multimedijalne umjetnice Petre Brnardić ‘Tarantula’ te foto izložbu Tee Štokovac ‘InBed’. U suradnji s Kazalištem potlačenih Pokaz donosimo i feminističku poeziju potlačenih!

U popratnom programu družit ćemo se uz Dugine obitelji, zatim uz predavanje o uspavankama Katarine Juvančić, domaće kantautorice i online webinar o identitetima kojeg vodi Lejla Talić.

Filmski program također će se odvijati online – a unutar festivalskog intervala ponedjeljkom i petkom očekujte našu selekciju filmova koji progovaraju o rodnim pitanjima i ulogama. S velikim ponosom najavljujemo premijeru dokumentarnog filmskog ostvarenja nastalog u produkciji K-zone, a u režiji Ane Opalić i Noe Kraljevića‘Želim to i doma’. U njemu, devet LGBTIQ protagonista i protagonistkinja progovara o svojim iskustvima s doživljenim bullyingom, diskriminacijom i nasiljem. Film progovara i o drugim temama kao što su odrastanje, odnos s roditeljima te coming out i posljedično (ne) prihvaćanje okoline. 

Trailer filma ‘Želim to i doma’

Diskusijski programi utorkom i četvrtom na temu književnosti odvijaju se u okviru aktualnog projekta ‘Women on Women’ kojeg sufinanciraju Kreativna Europa i Zaklada Kultura Nova. #creativeeuropeathome

Vizualni identitet ovogodišnjeg festivala potpisuje ilustratorica Klara Rusan Klarxy

Festivalski program realizira se kroz sufinanciranje Ministarstva kulture RH, Hrvatskog audio-vizualnog centra i Ureda za kulturu Grada Zagreba.

Za više informacija o programu posjetite festivalski web www.voxfeminae.net/festival te pratite naše društvene mreže: Facebook event, Facebook page i Instagram.


Hvala medijskim prijateljima 14. izdanja Vox Feminae Festivalabooksa.hrburo247.hrcivilnodrustvo.hrculturenet.hrelle.hrfashion.hrfemisfera.comglasistre.hr,
gloriaglam.hrgrazia.hrh-alter.orghina.hrjournal.hr, Jutarnji list, kulturpunkt.hrlgbti.balibela.orgmaz.hr, Mreža TV, mreza-mira.netmvinfo.hrnovilist.hr, Radio Student, rplus.videosuper1.net.hrtportal.hrvizkultura.hr.


Za sve opće informacije o festivalskom programu pišite nam na festival@voxfeminae.net

Kontakt za medije je Karla Andrić, Haiku Communications – karla@haiku-communications.com, +385 (0)98 310495


Povezano