Objavljeno

Vesna Pisarović na Začaranoj Močvari promovira album „Naša velika pjesmarica“

Ove srijede s početkom u 21.30 sati u sklopu programa ‘Začarana Močvara“ Vesna Pisarović promovira svoj album „Naša velika pjesmarica“.

Vesna Pisarović nekoć je bila pop pjevačica – sve dok se nije susrela s glazbom Petera Brötzmanna, koja ju je ponukala na odvažne putešestvije svijetom jazza. “Naša velika pjesamarica” novi je plod njezinog velikog zaokreta, ali i jedan intiman osvrt na vlastito pop iskustvo. Uz ironičnu referencu na “The Great American Songbook”, ovaj nam album pruža sasvim originalan osvrt na jugoslavensku glazbenu scenu od 50ih do 70ih godina, ne uz nostalgičnu čežnju, već uz pokušaj kreativnog odnosa prema prošlosti. Srcedrapateljske balade u big-band aranžmanima i laki eurovizijski hitovi, francuske šansone i talijanski šlageri u prepjevima, dovitljive twist melodije i pastoralne rock scene, swing plesnjaci i neizbježni južnoamerički ritmovi Mediterana – Vesna Pisarović i njezini glazbeni partneri sve to podliježu minucioznom postupku dekonstrukcije, uz sasvim ekscentričnu glazbenu montažu.

Njezin osobit glas i glazbeno umijeće ovdje dolaze do punog izražaja uz dijalog s nekim od pridruženih slavnih svetskih jazz imena, kao što su Greg Cohen, Chris Abrahams i Tony Buck (ili dvije trećine australskog eksperimentalnog tria The Necks), ali i Francesco Bigoni i Gerhard Gschlößl, te austrijski eksperimentalni glazbenik Dieb13. Kao rezulatat imamo jednu “Pjesmaricu” satkanu od “nemogućih” standarda – svima nama znanih uspješnica Indexa, Arsena Dedića, Tereze Kesovije, Beti Jurković, Bisere Veletanlić, kao i mnogih drugih – ali koje više nisu stvar zabavne glazbe, već su osnove i predlošci za jazz improvizaciju i eksperimentiranje: za igru između forme i neformiranog, melodičnog i disonantnog, između autentičnog i hibridnog.

https://www.youtube.com/watch?v=LFCnpUMVnmM

“Naša velika pjesmarica” objavljena je još prošle jeseni kod avangardnog berlinskog jazz izdavača “Jazzwerkstatt”, a ove godine izlazi pod etiketom PDV Recordsa.

U Močvari Vesna će nastupiti uz talijanski jazz trio, uz Giorgia Pacoriga na klavijaturama, Zena De Rossija na bubnjevima, te Romana Todesca na kontrabasu.

Ulaznice u pretprodaji stoje 60 kn, na dan događanja na blagajni kluba 80 kn.


Povezano