Objavljeno

Velika Britanija predlaže zabranu testova ranog određivanja spola djeteta

Britanska Laburistička stranka predložila je da se zabrani korištenje prenatalnih dijagnostičkih testova u svrhu određivanja spola fetusa budući da postoji bojazan od povećanja broja induciranih pobačaja ženske djece, piše The Guardian.

Zabrinutost su izazvali široko primjenjivani neinvazivni prenatalni testovi, popularno zvani NIPT testovi. Riječ je o dijagnostičkim testovima koji omogućuju otkrivanje određenih genetskih oboljenja, kao što su Downov, Edwardsov ili Patauov sindrom. Za analizu se koristi DNA fetusa, ekstrahirana iz majčine krvi, koja se osim za detekciju navedenih bolesti može iskoristiti i za određivanje spola, i to već u desetom tjednu trudnoće, znatno ranije nego dosad. Naime, do otkrića NIPT – a, spol se utvrđivao na temelju ultrazvučnog nalaza, u razdoblju od 16. do 20. tjedna trudnoće.

Uporaba prenatalnih dijagnostičkih ispitivanja, rasprostranjena je u brojnim državama svijeta, ali je u većini neadekvatno regulirana. Primjerice, u Velikoj Britaniji odobrena je od strane NHS-a isključivo kao dodatni prenatalni skrining genetskih oboljenja. Stoga je u državnim bolnicama zabranjeno pružanje informacije o spolu na temelju provedenog testiranja ukoliko za to ne postoji medicinska indikacija.  Međutim, u privatnom sektoru korisnici mogu platiti kako bi saznali spol djeteta.

Situacija nije drugačija ni u Hrvatskoj, gdje je primjena dijagnostičkih testova započela 2013. godine. Prenatalni testovi u nas su dostupni isključivo u privatnim laboratorijima. Njihovo korištenje ne pokriva zdravstveno osiguranje, nego se izvodi na račun trudnice.

K tome, porastao je broj web stranica koje, slično dosadašnjoj online ponudi genomskih testiranja, nude online kupovinu NIPT testova po cijeni od nekoliko tisuća kuna. Time je ostvarena mogućnost provođenja testiranja kod kuće, potpuno neovisno o zdravstvenom sustavu.

Ono što zabrinjava britansku vladu i zdravstveni sustav mogućnost je porasta učestalosti prekida trudnoća na temelju saznanja o spolu fetusa. Dok takva zabrinutost možda nema uporište u praksama zapadnoeuropskim zemljama, postoji opravdan razlog za uzbunu u tradicionalnim društvima koja imaju povijest selektivnih pobačaja. Napori koje su te države uložile kako bi smanjile incidenciju takvih abortusa, zabranom pružanja podataka o spolu djeteta, mogli bi biti uzaludni ukoliko im se te informacije pruže izvana.

“Države poput Indije i Kine su prepoznale problem pobačaja temeljenog na spolu djeteta te je stoga iznimno teško doći do takvih informacija. Primjerice, u Indiji je ilegalno. Ako mi to dopustimo, žene će početi dolaziti ovamo kao turisti,” rekao je Tom Shakespeare iz Nuffield Councila, organizacije koja se bavi etičkim dvojbama NIFT dijagnostike.

S njiime se slaže i Tan Dhesi, član Laburista, koji upozorava kako je nužno da i Velika Britanija ograniči informacije vezano uz spol djeteta na svim poljima, uključujući i privatni sektor. Smatraju da će se jedino tako moći će se stati na kraj ovom nehumanom obliku planiranja obitelji. [V.M.]


Povezano