Objavljeno

Umjetnički projekt “Resner / Grimani” u Splitu

Andrea Resner i Petar Grimani započeli su svoju suradnju prije dvije godine, spontano na prvi dan zime (21. 12. 2014), nakon čega je uslijedio niz zajedničkih radova. Počeli su se nazivati Resner/Grimani poigravajući se s terminologijom korporativnih sistema, obukli na sebe fluorescentna odijela, te invazivno krenuli postavljati svoja tijela u prostor.

Prvotni interes suradnje Resner i Grimanija bio je proučavanja odnosa žensko – muško, animus – anima; prezentacija i reprezentacija samog sebe kroz drugog, kroz odraz, kroz narcisoidnu „selfie“ sliku društvene mreže. Ono što je dalje proizašlo iz te suradnje upravo se predstavlja u Splitu.

Kroz izložbu „Čestit Božić te sretnu i uspješnu Novu 2017. godinu žele vam Resner /Grimani“ prezentirat će se radovi izvedeni u raznim medijima: slika, crtež, fotografija, video, prostorna instalacija i performans. U Salonu Galić u Splitu izložba traje od 14. do 28. 12. Prvi tjedan izložbe je zamišljen kao otvoreni galerijski prostor u kojem su posjetitelji dobrodošli vidjeti sam proces postavljanja. 14. 12. Petar drži predavanje o Andrei, a 18. 12. u 18 sati je prezentacija kampanje „Dobri domaćin“ koja prikuplja novac za mlade kreativce bez doma i okrugli stol na temu izbjegličke krize i solidarnosti. Dana 21. 12. (kao dan obilježavanja početka suradnje) u 20 sati će biti svečano otvorenje. Na Badnjak 24. 12. Andrea Resner će s kolegicama umjetnicama Nerom Miočić i Brunom Radelja pripremati i dijeliti hranu posjetiteljima. U sklopu same izložbe održat će se i radionice performansa. Na dan zatvaranja 28. 12. Andrea će održati predavanje o Petru.

Različite osobnosti, svjetonazori i iskustva isprepliću se sa sličnim senzibilitetom, i upravo te razlike i sličnosti koje se preklapaju i preslikavaju u radu u dvoje pomiču granice onoga drugoga a i samog para. Upravo tu se stvara amalgam neke nove poetike. Miješanje privatnog i intimnog s javnim, pokazivačkim i artificijelnim smišljeno se prenosi u druge medije, prvenstveno medij slike koja time postaje zaseban entitet koji živi svoj život i daje se na interpretaciju. Koliko smo kroz iščitavanje stvarnosti zaokupirani refleksijom i zarobljeni opčinjenošću slike, a koliko uistinu otvoreni za stvarnost? Koliko smo zarobljeni unutar granica, unutar žice koja nas odjeljuje od drugih? Ograde koje postavljamo unutar nas samih ili su nam postavljene vanjskim programiranjem iste su one koje postavljamo na granice država. Zaustavljamo kretanje fizičkom tijelu, dok umom možemo prelaziti sva ograničenja. Koliko se sigurno osjećamo u svom okruženju, u ovom svijetu, u svom tijelu? Traženjem sigurnog mjesta („safe place“) možemo li ga pronaći unutar nas samih, te onda tu istu sigurnost i mir isijavati na van? Jer dom nije mjesto, nego osjećaj. Osjećaj sigurnosti koji možemo pružiti jedni drugima.

Nakon završetka izložbe u Salonu Galić program se dalje nastavlja na Turskoj kuli, šumovitom brdu u Splitu, u obliku prostorne instalacije u javnom prostoru. a 7. 1. će se obilježiti i pravoslavni Božić jednodnevnom instalacijom na nekoj javno splitskoj površini. Cijeli ciklus će se završiti izložbom i predavanjem u gradskoj knjižnici Marka Marulića sredinom siječnja.

Više o programu pratite na Facebooku.

Povezano