Objavljeno

UK: Najstarija komedija koju je napisala žena ponovo na kazališnim daskama

Pobjeda ljubavi (Love’s Victory), najstarija britanska komedija koju je napisala žena, izvedena je pred publikom nakon više stotina godina u Penhurst Placeu, u Kentu. Djelo koje je Lady Mary Wroth napisala oko 1620. godine uprizorili su glumci iz kazališta Shakespeare’s Globe, u sklopu Read not Dead projekta koji stremi oživljavanju djela iz 16. i 17. stoljeća u izvedbama profesionalnih glumaca.

Pobjeda ljubavi ključni je dokaz ženske uključenosti u kazališnu tradiciju za koju se inače smatra da je bila isključivo muško područje”, izjavila je profesorica Alison Findlay sa Sveučilišta u Lancasteru.

Ona smatra da je Penhurst Place idealno mjesto za izvedbu ovog djela, s obzirom na to da je ono nastalo upravo na tom mjestu, na imanju koje je stoljećima u vlasništvu obitelji Sidney, a koje je u vrijeme života Mary Wroth pripadalo njezinom ocu, Robertu Sidneyu. Također, u knjižnici Penhurst Placea nalazi se jedini primjerak kompletnog rukopisa Pobjede ljubavi. Profesorica Findlay smatra da je ovo djelo “najbolji komad koji je napisala rana moderna žena, prvenstveno zbog najveće količine raznovrsnosti i spektakla”.

Lady Mary Wroth (1587 – 1653) prva je Engleskinja koja je napisala originalno prozno djelo i cjeloviti sonetni vijenac. Iako su njezine prethodnice iz 16. stoljeća otkrivale područja prevođenja, posvećenih tekstova i epitafa, Wroth je prva prešla tradicionalne granice pisanjem sekularne ljubavne poezije i romantične proze. Njezine stihove hvalili su vodeći pjesnici tog vremena, a unatoč kontroverzama, prvenstveno vezanih uz rodne barijere, oko objavljivanja njenog najvećeg djela, The Countesse of Mountgomeries Urania iz 1621. godine, nastavila je pisanjem nastavka ove romantične drame, kao i pastoralne komedije u pet činova, pod nazivom Pobjeda ljubavi.

Wroth potječe iz obitelji s dugom književnom tradicijom, a osim njezinog ujaka Sir Philipa Sidneya, vodećeg pjesnika elizabetanskog razdoblja, najveći utjecaj na njezin spisateljski život imala je njezina teta Mary Sidney, čije je seosko imanje bilo okupljalište brojnih pjesnika, teologa i znanstvenika. Mary Sidney i sama se bavila pisanjem poezije i prijevoda, no što je još važnije, hrabro je objavljivala svoja djela, što je zasigurno bio veliki poticaj za Mary Wroth.

Svojim sonetima Wroth je prevladala rodna ograničenja petrarkističke forme u poeziji te je kroz likove, prvenstveno u Uraniji, otvorila rodna pitanja u prozi i time stvorila povoljnije mogućnosti za spisateljice u nadolazećim generacijama. Publika koja je svjedočila uprizorenju njezinog djela u Penthurst Placeu, prema riječima Alison Findlay, sudjelovala je u stvaranju kazališne povijesti. [D.K.] BBC/PoetryFoundation

 


Povezano