Objavljeno

Tribina: Kulturalni život kapitalizma u Jugoslaviji

Književni teoretičar Robert Rakočević opisao je postjugoslavensku situaciju u književnosti kao stanje koje ”implicira punu svest o prošlosti, ali ne i fatalističnu vezanost za nju, i sposobnost da se kriza vidi kao novi početak, a ne kao kraj”. Takvo stanje oblikuje umjetnički, intelektualni pa i egzistencijalni habitus velikog broja autora i autorica iz regije.

O svemu tome i mnogočemu još razgovarat ćemo s autoricama i urednicama zbornika “The Cultural Life of Capitalism in Yugoslavia: (Post)Socialism and its Other” (Palgrave Macmillan, New York, 2017) Dijanom Jelačom, Mašom Kolanović i Danijelom Lugarić u četvrtak, 28.6. u 20h u Booksi.

Taj će zbornik poslužiti kao povod da otvorimo pitanja gdje su socijalizam i kapitalizam, Jugoslavija i ono što slijedi nakon u (ne samo) njihovim istraživanjima, pisanjima, praksama i razmišljanjima. Razgovor će moderirati Miljenka Buljević.

Dijana Jelača predavačica je na Brookly College u New Yorku. Autorica je i urednica nekoliko monografija o postjugoslavenskoj kinematografiji, feminističkim filmskim studijima, sjećanju i traumi. Programska je selektorica Festivala bosanskog filma u New Yorku.

Maša Kolanović docentica je ne Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Autorica je i urednica nekoliko knjiga fikcije i znanstvenih monografija posvećenih problematici socijalizma, tranzicije, popularne kulture i književnosti.

Danijela Lugarić docentica je na Odsjeku za istočnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu te predstojnica Zavoda za znanost o književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autorica je i urednica više knjiga.