Objavljeno

Touch Me Festival 2017: Nevidljivo koje nas okružuje

Inovativno prožimanje znanosti, umjetnosti i tehnologije okosnica je međunarodnog festivala Touch Me koji se od 2005. održava svake tri godine u organizaciji udruge KONTEJNER iz Zagreba.

Dosadašnja festivalska izdanja otvorila su teme poput zloupotrebe inteligencije, energije i informacije, pojma vremena i četvrte dimenzije, imperativa užitka i hedonizma, predstavljajući pritom neke od najaktualnijih novomedijskih radova svjetske i lokalne umjetničke scene.

Peto izdanje Touch Me Festivala nosi naziv Nevidljivo koje nas okružuje, a kustoski ga je osmislila španjolska kustosica s rezidencijom u švicarskom CERN-u – Mónica Bello, voditeljica programa Arts at CERN. Ovogodišnji festival predstavlja nastavak suradnje KONTEJNER-a i Arts at CERN-a, umjetničkog programa vodeće znanstvene institucije za čestičnu fiziku. Međunarodna izložba održat će se od 6. do 18. listopada 2017. u Pogonu Jedinstvo, a stručni simpozij 7. listopada 2017., u prostoru Zagrebačkog plesnog centra.

Naziv “Nevidljivo koje nas okružuje” implicira skrivene događaje, pojave i fenomene van ljudskih perceptivnih mogućnosti. Među najintrigantnije takve pojave spada tamna tvar – tajanstvena supstanca koja sačinjava većinu materije svemira. Nevidljivo koje nas okružuje promišlja tamnu tvar kao metaforu i simbol ljudskih granica te ograničenosti percepcije, znanja i doživljaja stvarnosti. Što je to nevidljivo i nepoznato što konstruira svemir? Na koji način možemo naslutiti i slijediti tragove tih skrivenih pojava? Koje nam alate u tom traganju pruža znanost, a koje umjetnost? Na koji način možemo uopće zamisliti nešto što postoji onkraj naše mogućnosti percepcije?

Kako skrivene pojave istražiti putem znanosti, a kako putem umjetnosti, te na koji način zamisliti nešto što postoji onkraj naše mogućnosti percepcije samo su neka od pitanja na koja će festival pokušati odgovoriti.

Festival predstavlja radove Alfonsa Borragána (ES), Ale de la Puente (MX), Kerstin Ergenzinger (DE), Martina Howsea (UK), Semiconductor (UK), Vanesse Lorenzo (ES/CH), Yunchula Kima (KR), Filipa Borellia (HR), Ive Ćurić (HR), Ane Sladetić & Nike Jurlin (HR) i MOON (aka) Martina Zelenika (HR).

Više o programu možete pronaći na službenoj web stranici ili Facebook stranici festivala.


Povezano