Objavljeno

Tom of Finland – hrvatska premijera

Povodom Međunarodnog dana izlaska iz ormara (Coming Out Day) koji se obilježava 11. listopada, i proslave 100. godina neovisnosti Finske, Zagreb Pride i veleposlanstvo Finske u suradnji s kinom Europa predstavit će film o životu kultnog finskog umjetnika Touka Laaksonena, poznatijeg pod pseudonimom Tom of Finland.

Hrvatska premijera filma održat će se u ponedjeljak, 9. listopada u 19 sati u velikoj dvorani kina Europa (Varšavska 3).

Tom of Finland je lijepa i fascinantna istinita priča o jednom od najpoznatijih Finaca, Touku Laaksonenu (1920-1991). Finski umjetnik, poznatiji kao Tom of Finland, objavio je svoje prve hipermaskulizirane homoerotske crteže u pedesetim godinama prošlog stoljeća. Napravio je, i nastavlja činiti, značajan doprinos unapređenju ljudskih prava, zagovarajući toleranciju, poštovanje i slobodu. Tom of Finland će predstaviti Finsku na 90. Oskarima u kategoriji natjecanja za najbolji strani film. Film ima podnapise na hrvatskom i engleskom jeziku. Dijalog je na finskom.

Redatelj filma, Dome Karukoski, nagrađivani je finski filmaš koji je radio i na filmu i na televiziji. Trenutno radi na filmu koji pokriva formativne godine ikonografskog “Gospodara prstenova” i “Hobita” autora J.R.R. Tolkiena.

Kako je projekcija besplatna, molimo da rezervirate svoje karte slanjem maila s naslovom “Tom of Finland” na info@zagreb-pride.net sa imenom i prezimenom u tijelu maila i napomenom trebate li jednu ili dvije karte do petka 06. listopada 2017. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=dXpYQXGL4WQ


Povezano