Objavljeno

Svaka sedma primalja u Hrvatskoj zbog priziva savjesti odbija pružiti ženama adekvatnu zdravstvenu skrb

Oko 14 posto primalja, ili u prosjeku svaka sedma primalja u Hrvatskoj pozvala se na priziv savjesti, pokazala je anketa koju je provela Komora primalja. Međutim, čak svaka druga pozvala bi se na priziv savjesti kad bi bila sigurna da to neće imati negativne posljedice na njezin radni odnos, piše Novi list.

Dok se ginekolozi mahom pozivaju na priziv savjesti kod pobačaja, primaljski je priziv savjesti daleko širi i proteže se od asistencije kod pobačaja, porađanja beba začetih medicinski potpomognutom oplodnjom do uzimanja matičnih stanica, postupka amniocenteze ili čakpružanja bilo kakve skrbi o ženama koje su sudjelovale u tim postupcima.

Po mišljenju Hrvatske komore primalja situacija je neodrživa jer je praksa pozivanja na priziv savjesti u zdravstvu zbog vjerskih ili etičkih uvjerenja zadnjih nekoliko godina uzela velikog maha. Zbog toga se u praksi događaju mnoge neugodne situacije direktnog kršenja zakonskih prava žena.

Primjerice, Večernji list objavio je iskustvo jednog riječkog liječnika koji je odlazio na ispomoć u dubrovačku bolnicu, gdje je ženi morao pobačaj napraviti na živo jer su svi anesteziolozi u smjeni uložili prigovor savjesti. U Rijeci se pak jedna primalja pozvala na priziv savjesti i ne želi uopće sudjelovati u edukaciji o kontracepciji. “To je sastavni dio primaljske skrbi, provodi se kod planiranja obitelji, u domovima zdravlja ili bolnicama,” izjavila je Kristina Mikulčić, pravnica Hrvatske primaljske komore.

Dok Zakon o liječništvu i Zakon o sestrinstvu spominju pravo na priziv savjesti, u Zakonu o primaljstvu ne postoji niti jedan odredba koja bi definirala to pitanje. Komora primalja izradila je nekoliko prijedloga zakona koji bi omogućili primaljama da se pozovu na priziv savjesti, međutim, njihovim se prijedlogom zdravstvene vlasti dosad nisu bavile. Kad se prije nekoliko godina dogodio slučaj u Kninu da se primalja pozvala na priziv savjesti, Ministarstvo zdravstva dalo je službeno očitovanje da se primalje mogu pozvati na priziv savjesti prema Etičkom kodeksu primalja.

“Tražili smo i očitovanje pučke pravobraniteljice, koja je rekla da postoji izrazito velika potreba da se stvari vezane uz priziv savjesti urede zakonom. Međutim, do danas to nije napravljeno,” kazala je Mikulčić.


Povezano