Objavljeno

ŠUŠUR! Festival od riči “Čitaj Aktivno!”

U ugodnom ambijentu korčulanskog Ljetnog kina u petak, 3. kolovoza, s početkom od 21h ŠUŠUR! Festival od riči u svom sedmom izdanju, pod nazivom ČITAJ AKTIVNO!, podsjetit će okupljenu publiku na naslijeđe koje je za sobom ostavila ’68. godina, na one vrijednosti koje danas uživamo, a koje su rezultat požrtvovnosti i aktivizma naših prethodnika.

Pola stoljeća nakon ove značajne godine, pozvani gosti Festivala govorit će o tome je li moguće pisanjem utjecati na društvo, koje su posljedice kritičkog i transparentnog mišljenja, kao i o samoj odgovornosti autorica i autora da u svom radu adresiraju određene probleme u društvu.

Tijekom 1968. dogodili su se protesti koji su uzdrmali vojne i birokratske elite ondašnjeg Istočnog i Zapadnog bloka. Mladež tadašnje Jugoslavije također je podjednakim intenzitetom reagirala na društvene promjene. Protesti u Zagrebu, Ljubljani, Beogradu i Sarajevu proizveli su određene pomake u pravcu ljudskih sloboda i socijalne pravde. Kao odgovor na polarizirane odnose između istoka i zapada, socijalizma i kapitalizma, kao i sam Hladni rat, djelovao je i Praxis, korčulanska ljetna filozofska škola utemeljena na odbacivanju dogmatskog sovjetskog marksizma, pod utjecajem frankfurtske škole kritičke teorije, s naglašenom humanošću i subjektom kao kreativnom silom. Aktivno učestvujući u zazivanju društvenih promjena i prilika da do njih dođe, intelektualna mladež sa prostora bivše Jugoslavije odigrala je značajnu ulogu u skorijoj povijesti.

U odnosu na ova značajna povijesna zbivanja i utjecaj na društvo koji su ostvarila i još uvijek ostvaruju, ove godine ŠUŠUR! Festival od riči okuplja regionalne autorice i autore čije stvaralaštvo, poput spiritus movensa, angažira čitateljice i čitatelje, i motivira ih na promišljanje s ciljem kreiranja zdravijeg, otvorenog društva.

Povodom ovog značajnog jubileja, ovogodišnji ŠUŠUR! posvećuje se temi aktivizma u književnosti. U društvu pozvanih gostiju razgovarat će se o tome može li kritički literarni sadržaj potaknuti čitaoce da kritički promišljaju svoju stvarnost i aktivno je mijenjaju, koje su to slobode čije je opstanak ugrožen i kako ih i dalje ostvarivati, te koje tek trebamo usvojiti.

O ovim temama kao refleksijama osobnih stavova ali i same prakse, u sklopu ovogodišnjeg ŠUŠUR!-a raspravljat će slijedeće autorice i autori:

Andrej Nikolaidis – bosanskohercegovačko-crnogorski književnik i novinar, dobitnik najznačajnije regionalne nagrade za književnost ,,Meša Selimović” za roman ,,Mađarska rečenica” za 2016. godinu; Barbara Matejčić – višestruko nagrađivana hrvatska slobodna novinarka i urednica fokusirana na društvene teme i ljudska prava; Nenad Veličković – bosanskohercegovački pisac i kolumnista, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, koji u svojem radu aktivno tretira ulogu književnosti u obrazovanju; Suzana Tratnik – slovenska književnica, prevoditeljica, aktivistkinja, autorica više zbirki kratkih priča, romana i drama, dobitnica najprestižnije slovenske nagrade za književnost koju dodjeljuje Prešernova fondacija. Ovogodišnji autori i autorice su regionalno i međunarodno priznati i nagrađivani, te prevođeni na više stranih jezika, a njihova ostvarenja publiku pozivaju na promišljanje, na reakciju i na društvenu odgovornost koja pripada svima.

Nakon cjelovečernjeg književnog programa, uslijedit će ŠUŠUR! party uz dj Ewoksa iz Beograda.

ŠUŠUR! Festival od riči organizira pet prijateljica iz Beograda, Splita i Zagreba, okupljenih u udruzi Kulturne akcije – KULA. Osnovna ideja ŠUŠUR! Festivala od riči je da najširoj publici, u srcu turističke sezone, ponudi multikulturni sadržaj te tako utječe na stvaranje nove generacije ljubitelja suvremene regionalne književnosti.