Objavljeno

Sudjeluj u umjetničkom istraživanju “Uzajamnost bivanja – pejzaži queer srodstva”

Masha Godovannaya

queerANarchive poziva queer zajednicu i filmske entuzijaste/ice na suradnju na umjetničkom istraživanju Uzajamnost bivanja – pejzaži queer srodstva ruske vizualne umjetnice Mashe Godovannaye koje će se održati u Splitu od 18. do 26. travnja.

Umjetničko istraživanje Uzajamnost bivanja – pejzaži queer srodstva kroz filmska sredstva želi zabilježiti i redefinirati granice suvremenih queer srodstava na temelju življenih praksi unutar post-socijalističke queer zajednice u Splitu.

Koristeći video kameru kao sredstvo bilježenja svjedočanstava i tragova (ne činjenica), ruska vizualna umjetnica i istraživačica Masha Godovannaya u bliskoj suradnji s lokalnom zajednicom želi kreirati siguran prostor te postaviti iduća pitanja: Kako kreirati prostore queer suživota u vrijeme globalnog uspona konzervativizma? Kako graditi odnose i živjeti u queer srodstvima s ljubavnicama/icima, parterima/icama, djecom…? Što danas znači suživot? Koja iskustva možemo međusobno podijeliti? I kako možemo o njima govoriti kroz umjetničku formu?

Pozivajući se na Judith Butler, umjetnica queer srodstvo definira kao alternativni model bliskih i intimnih odnosa, set praksi kojima se ostvaruju osnovna ljudska potreba za emotivnom bliskošću i podrškom, generacijske i međugeneracijske veze itd. te koje se javljaju kao alternativa tradicionalnoj, heteroseksualnom i monogamnoj obitelji.

Ovom prilikom umjetnica poziva sve zainteresirane pripadnike/ce queer zajednice te filmske entuzijaste/ice (ne nužno oboje u istoj osobi) da se pridruže ovom suradničkom umjetničkom projektu, podijele svoja iskustva, priče i životne narative te doprinesu njihovom bilježenju u formi eksperimentalnog video rada. Uzimajući u obzir osjetljivu prirodu projekta projekt na prvo mjesto stavlja uspostavljanje uzajamnog povjerenja, te će biti u skladu s dogovorom sa sudionicima/ama biti prilagođen njihovim potrebama i željama.

Kombinirajući metode antropološkog istraživanja i eksperimentalnog videa umjetničko istraživanje realizirat će se kao radionica videa u periodu od 18. do 26. travnja u prostorima Doma mladih, Ulica slobode 28, Split.

Prijave su moguće na sljedećem linku – https://goo.gl/forms/uezbIXKyuZmc2SwI2

 

Program

18.04.2018. ~ 18:00 – 20:00

Kino klub Split, Dom mladih

qRADIONICA/ qružok s Mashom Godovannayom

Okupljanje sudionika programa uz razgovor s umjetnicom o temi umjetničkog istraživanja i njenog umjetničkog djelovanja.

 

19.-25.04.2018. ~ termini po dogovoru

Dom mladih, terenski rad

qRADIONICA/ ČMH: Uzajamnost bivanja – pejzaži queer srodstva

Radionica eksperimentalnog videa i antropološko istraživanje održavat će se u terminima po dogovoru sa sudionicima te u formatu zajedničkog i individualnog mentorskog rada s Mashom Godovannayom. Rad se s jedne strane temelji na prikupljanju životnih narativa o queer srodstvu u lokalnom kontekstu, te s druge strane na osmišljavanju i realiziranju njihove vizualizacije kroz mediji videa – produkciji samog video rada.

 

26.04.-03.05.2018. ~ radnim danom 20:00 – 24:00

otvaranje 26.04.2018. ~ 20:00

Galerija Kluba Kocka, Dom mladih

qIZLOŽBA/ Masha Godovannaya: Uzajamnost bivanja – pejzaži queer srodstva

Suradničko umjetničko istraživanje autorice Mashe Godovannaye bit će prestavljeno u formi izložbe koja donosi mape istraživanja te video materijale nastale u Splitu.


Povezano