Objavljeno

Struka kaže da žene bolje programiraju, ali samo kad se ne zna da su žene

Grupa studenata računalnih znanosti odlučila je istražiti koliku važnost među softverašima imaju rodni stereotipi, pretpostavljajući da će programeri imati predrasude prema radu žena, no na njihovo iznenađenje ta teza nije nedvosmisleno potvrđena.

Teza koju su postavili ne iznenađuje ako uzmemo u obzir sveprisutni seksizam u polju tehnologije te činjenicu da je samo 11,2% žena uključeno u razvoj softvera, međutim kako je onda moguće da kolege u većem broju odobravaju programe koje su napisale žene.

Istraživanje je provedeno na GitHub-u, velikom repozitoriju programa kojeg koristi više od 12 milijuna ljudi, a developerima omogućuje suradnju, sugestije, rješavanje problema kao i pisanje programa za tuđi projekt. Upravo je ovo posljednje bilo u fokusu istraživanja, odnosno analiziralo se u kojoj mjeri vlasnici projekta prihvaćaju predložene programe, a rezultati govore da su programi koje su napisale žene odobreni u 78,6% slučajeva, dok su oni koje su napisali muškarci odobreni u 74,6% slučajeva.

Kako bi objasnili ovaj fenomen istraživači su u obzir su uzeli niz varijabli, među kojima i pretpostavku da ženama možda pomaže pozitivna diskriminacija, odnosno da se njihov rad prihvaća zato što su žene i predstavljaju manjinu u industriji. U toj su fazu napravili razliku između profila programerki koji jasno govore da su žene i onih kod kojih je rod nije jasno istaknut.

Zaključak istraživanja tada je glasio: vjerojatnije je da će prihvaćen biti rad žene, nego muškarca, osim u situacijama kada je moguće identificirati rod, tada je razina prihvaćanja rada žena niža nego ona muškarca.

Programerka Lorna Jane Mitchell čiji je rod jasno istaknut na GitHub-u, kaže da ju rezultati ovog istraživanja neće natjerati da to promijeni. „Razmatrala sam je li mudro rodno očit profil i zaključila da je to za mene jako važno. Želim da ljudi shvate da manjine postoje te da pripadnici/e manjina shvate da nisu sami/e … iako postoje dani kada se tako može činiti.“

Ipak, kako dobar dio programera/ki radi po preporuci, više od rezultata istraživanja, brine ih samo funkcioniranje zajednice. Jenny Brian postavlja pitanje zašto je tako malo žena uopće registrirano te koliko je ta open source zajednica ustvari otvorena. Naime, budući da nitko nije plaćen da o njoj vodi računa, nitko ne razmišlja funkcionira li ili ne.

Sjetimo se samo natpisa u njihovom sjedištu ‘ Ujedinjena meritokracija GitHub-a’, koji je nakon kritika iz feminističkih redova uklonjen 2014. godine. Iako se s meritokracijom u osnovi teško ne složiti, jasno je da je štetna za raznolikost na radnom mjestu, s čime su se na posljetku složili i u GitHub-u. [Ž.V.] TheGuardian


Povezano