Objavljeno

Sloboda govora ne može se ugušiti nijednom institucijom, Vladom ili politikom

Mreža emancipacije E-net i inicijativa neprofitnih medija održale su danas u Novinarskom domu tribinu ‘U obrani slobode govora’. Mnoštvu okupljenih obratili/e su se Veronika Rešković(Forum), Ana Brakus (Libela), Mašenjka Bacic (Stav), Luka Ostojić (Booksa), Andrea Milat (Bilten), Mislav Zitko (Filozofski fakultet), Tonči Kursar (Fakultet političkih znanosti) iIvica Đikić (Novosti), a tribinu je zaključio predsjednik HND-a Saša Leković.

Fokus tribine bili su prvi potezi nove Vlade “koji su naznačili „novu nacionalnu paradigmu“ kulturne i medijske politike te predstavljaju ozbiljan napad na profesionalno novinarstvo, medijski pluralizam i ljudska prava“, kako je istaknuo u pozivu na tribinu.

Novinarka portala forum.tm Veronika Rešković (na slici gore) istaknula je kako je novoimenovani ministar Hasanbegović samo izvršitelj onoga što je Tomislav Karamarko najavio prošle godine u intervjuu za Globus.

Kazao je tada kako bi društvena klima trebala biti “očišćena”, a prvi na redu, pokazalo se sada, su upravo neprofitni mediji. Osvrnula se i na sam medij iz kojeg dolazi kazavši da njihovi novinari i novinarke postoje puno duže od natječaja Ministarstva kulture, pa i hrvatske države, a kvalitetu novinarskog rada održavaju i dalje unatoče slabim financijskim uvjetima.

“Na strani smo slabih, ne na strani moćnih. Na Forumu baratamo pojmovima koje Karamarko ne razumije i prezire – građani, građanska prava… Ne žele ih čuti ni Karamarko ni Hasanbegović. Boje ih se, jer biti građanin znači biti subjekt, a ne biti objekt. Podsjećam ih da nisu slobodni strijelci, i da ih obavezuju zakoni i Ustav”, zaključila je.

Luka Ostojić s portala Booksa komentirao je važnost neprofitnih medija za kulturu u kontekstu u kojem se kulturom prestaju baviti komercijalni mediji.

“Pokušavamo popuniti tu rupu koja je nastala, informirati ljude o kulturi i dati mladim autorima prostor da se time bave”, rekao je. “Neprofitni mediji imaju ulogu koja se ne može nadomjestiti, jer kultura nije profitabilna, pa je samo neprofitni obrađuju.”U ime splitskog portala Stav govorila je Mašenjka Bačić primjećujući da se „stvara atmosfera koja će dokinuti neka od građanskih, političkih i socijalnih ljudskih prava koja su mediji izborili.

“Svi smo dobili potpore zahvaljujući nekim kriterijima”, rekla je, i dodala da profitabilni mediji često izokreću ili drugačije prikazuju te kriterije.

Ana Brakus Libele prve poteze novog ministra kulture nazvala je “institucionaliziranom voljom i željom za ukidanje prava medija.” Ministar kulture je, kaže, zapravo samo postupio po planu nove Vlade.

“Nije ministar Hasanbegović nikakva slučajnost. On, kao i sve druge osobe u Vladi, provodi Vladinu politiku”, kazala je. “Politika je ova Vlade namjerno kreiranje kaosa, namjerno kreiranje sukoba, namjerno ušutkavanje slobode i prava na drugačije mišljenje i drugačije življenje. Politika je ove vlade da se lomimo oko mrvica sa stola dok se odlučuje o našoj sudbini. Bilo nam je jasno da je ono što radimo aktivizam. To je uloga koji smo pristale imati”, rekla je o Libeli.

Navela je važnost neproftinih medija u borbi za prava manjina.

“Dominantni mediji pravima tih skupina bave se premalo. Neprofitni mediji koji su trenutno pod napadom kanaliziraju glas tih manjina. Mediji o kojima ovdje danas govorimo ne mogu biti zaustavljeni ni na jedan način osim sustavnom manipulacijom informacijama, u čemu danas prednjači udruga U ime obitelji”, rekla je i podsjetila na “žalosni referendum o braku”.

Podsjetila je također da se polako, ali sigurno radi i na ograničavanju već stečenih ženskih prava, poput onog na pobačaj. “Abortus je već sada nadstandard”, kaže Brakus, i objašnjava da ga se višom cijenom namjerno čini manje dostupnim.

 “Naš pokret otpora nije nasilan i nije tako lako uništiv. Sloboda govora ne može se u potpunosti ugušiti nijednom institucijom, Vladom ili politikom. Vjerujemo da je drugačiji svijet moguć i želimo sudjelovati u njegovom stvaranju. Mi nismo nasilni, ali nismo niti lako uništivi. Ne mogu nas ugušiti, ne mogu ugušiti slobodu govora. Mi ovdje danas stajemo u njezinu obranu!“, zaključila je.

U svom informativnom govoru Andrea Milat iz Biltena istaknula je kako su aktivisti “nove nacionalne paradigme” počeli su svoj pohod u novu hrvatsku povijest ukidanjem sufinanciranja novinarskog rada i osnivanja novih neprofitnih medija iz 0,89 posto prihoda od igara na sreću.

“Iako tih, za rad dvadeset redakcija i 35 novinarskih istraživanja daleko premalih, 3 milijuna i 97 tisuća kuna danas više nitko informiran ne smatra “finom lovom”, posebno ne u odnosu na npr. 125 milijuna državnih potpora samo jednom trgovačko-prehrambenom koncernu. Kampanja protiv novinarstva i slobode govora svjesno je usmjerena na osjetljivost osiromašenih i s razlogom gnjevnih građana.”

U napadu na nezavisno i kritičko novinarstvo u neprofitnim medijima svjesno se skriva da ta skromna tri milijuna iz neporeznih prihoda od igara na sreću – od kladionica, kasina i lutrije – predstavljaju najmanji dio potpora medijima.

“Iz ta tri milijuna se sufinancira novinarska proizvodnja u 20 medija koja je po opsegu ista barem trima dnevnim novinama, a po karakteru predstavlja jedino što je različito od njihove selekcije vijesti”, kazala je Milat.

“Ukupni iznos koji je za 2015. godinu iz Fonda za pluralizam dodijeljen neprofitnim medijima iznosi milijun i 518 tisuća kuna, dok su komercijalni elektronički mediji dobili 29 milijuna i 504 tisuće kuna. Samo je zagrebačka televizija Z1, nedavno kažnjena za recidivistički govor mržnje, dobila 815 tisuća”, dodala je.

Tonči Kursar s Fakulteta političkih znanosti bio je i u raspuštenom Povjerenstvu za neprofitne medije. Profesor Kursar govorio je o kriterijima Povjerenstva, te političkom fenomenu “nove desnice”, koja je stigla i na hrvatsku scenu.

“Povjerenstvo je navodno naškodilo medijskom pluralizmu. Kriteriji su bili npr. doprinos pluralizmu, različitost kuta gledanja (…). Kriteriji su bili u javnoj raspravi, a ono za što nas se tereti jest da nismo uzeli u obzir “puku pluralnost”, trebali smo valjda svakome tko se sjeti prijaviti dati državnu subvenciju”.

Rekao je da su svi bili upoznati s kriterijima, a da je Povjerenstvo pokušavalo skupine koje nisu većina u društvu osloboditi i dati im mogućnost da se ravnopravnije postave pred tu većinu. Pulralnost u tom smislu nisu definirali kao ‘puku pluralnost’, već pluralnost na temelju pozicije u društvu.

O “novoj desnici” kaže da su to razrađeni mehanizmi kojima se društveno relevantni pojmovi kontroliraju, to jest kontrolira se njihovo značenje u društvu. Radi se o prevrednovanju pojmova kao što su ljudska prava i sloboda govora, kako se ne bi mogli koristiti, odnosno ‘zloupotrebljavati’ sa strane ljevice.

 

Mislav Žitko s Filozofskog fakulteta rekao je da danas imamo novu političku situaciju, a to je da su se susrele mjere štednje s jedne, a konzervativna revolucija, odnosno kontra revolucija, s druge strane. Rekao je da ovdje nije samo riječ o neprofitnim medijima, nego o procesu koji je tek počeo, a to je da će se stvari redefinirati pod izlikom “potrebe da štedimo”.

“Omogućit će se da snage u desnom krilu preuzmu kontrolu”, rekao je.

Ivica Đikić iz Novosti komentirao je svoju specifičnu poziciju, odnosno činjenicu da se Novosti financiraju iz  fondova za nacionalne manjine RH, no u ovom se političkom trenutku nalaze u vrlo sličnoj poziciji kao i neprofitni mediji. Govoreći o nužnosti javno financiranih medija, istaknuo je ulogu javne televizije, dodavši kako su sve dosadašnje vlasti sustavno uništavale njezinu temeljnu funkciju – informiranje javnosti.

“Javna televizija mora, osim dobrih serija i kvalitetnog 3. programa, imati i kvalitetan informativni program”, rekao je Đikić.

Naglasio je da osim propitivanja funkcije neprofitnih medija treba istražiti i ulogu javnih medijskih servisa, ističući da su neprofitni mediji, u omjeru u kojem ih država financira, svoju zadaću ispunili puno bolje od javnih.

Tribinu je zaključio predsjednik HND-a Saša Leković zahvalivši se svima prisutnima i naglasivši kako je HND svoj otpor Hasanbegoviću izrazio od samog početka njegovog mandata.

Audiozapis tribine poslušajte ovdje:

N1/HINA…

{gallery}neprofitni{/gallery}


Povezano