Objavljeno

Silvia Grav: Izložba “O Holokaustu”

Serijom fotografija “O Holokaustu” španjolska fotografkinja i redateljica Silvia Grav premijerno će se predstaviti domaćoj publici u Galeriji Arheološkog Muzeja u Zagrebu (Pavla Hatza 6) u srijedu, 10. travnja u 18 sati.

Serija je nastala iz potrebe za dubokim promišljanjem o jednom od najstrašnijih događaja u suvremenoj ljudskoj povijesti – holokaustu. Fotografijama iz ove serije, mlada španjolska umjetnica, progovara ne samo o holokaustu, već o zlu općenito, one su njen pokušaj razumijevanja onoga što joj je potpuno nerazumljivo.

Serija je nastala iz potrebe za dubokim promišljanjem jednog od najstrašnijih događaja u suvremenoj ljudskoj povijesti – holokaustu. Fotografijama iz ove serije mlada španjolska umjetnica progovara ne samo o holokaustu, već o zlu općenito; one su njen pokušaj razumijevanja onoga što joj je potpuno nerazumljivo.

Imala sam osam godina kad sam prvi put čula za Drugi svjetski rat.
Tata ne govori mnogo. Nitko ne sluša osim mene.
Slušam ga kako govori da su ljudska bića užasna i to je teško razumjeti.
Ono što se događa u filmu koji gledamo je stvarno.
Jednako stvarno kao ja i moj tata, kao naša sigurna bijela kuća s ružnim podovima hladnima za moja stopala.
Taj je trenutak otvorio rupu koju sam od tada kopala sve dublje.
Nisam pronašla kraj jer ih ima previše.
Ovaj projekt je samo jedan od njih.

Njene crno bijele fotografije povezuju suvremeni trenutak s povijesti. One prikazuju trenutak spajanja stvarnog i nestvarnog, povijesnog i suvremenog, tjeskobe s estetskim. Ove izuzetno jake i izražajne fotografije nude potpuno novi pogled na povijesni događaj stradanja, rušenja i uništavanja jednog dijela čovječanstva.

Umjetnica o sebi kaže:
“Ako pod stilom mislimo na estetiku, pretpostavljam da sam mješavina ljepote koju nalazim u svemu što vidim svaki dan, a pod time mislim, gotovo isključivo, na umjetnost drugih umjetnika. U vrijeme kad je mehanizam postao aktivan, postala sam svjesna svega što sam propuštala. Tada mi je stvarnost postala navika, rutina. Uvijek je bilo tako, ali do tada to nisam primjećivala. Napala me čudna praznina, a onda su počele i sve egzistencijalne krize i navale frustracije i motivacije… Naposljetku sam morala naslutiti da je jedini način da nešto promijenim – da napustim monotoniju gledanja kako dani prolaze a da ih ne cijenim – uključivao korištenje mašte. No to postoji samo u mislima, a meni je trebalo nešto više fizičko. I tu je došla umjetnost. A ja sam to mogla sažeti govoreći da je moj stil samo projekcija svijeta u kakvom bih voljela obitavati.»

U sklopu svoga sudjelovanja na 12. Festivalu tolerancije, Silvia Grav će održati i predavanje na temu izložbe u Galeriji Arheološkog muzeja (Pavla Hatza 6), 11. travnja s početkom u 17,30 sati!

Ulaz na sva događanja je besplatan!

Radno vrijeme Galerije AMZ je radnim danom od 12 do 18 sati, a subotom od 12 do 15 sati.


Povezano