Objavljeno

‘Seksualnost u Europi dvadesetoga stoljeća’ objavljena u izdanju Zagreb Pridea

U izdanju Zagreb Pridea krajem prošle godine objavljen je prijevod knjige Seksualnost u Europi dvadesetoga stoljeća, američke povjesničarke Dagmar Herzog. Ova pregledno napisana sinteza povijesti seksualnosti u Europi dvadesetoga stoljeća predstavlja minuciozno istraženo, promišljeno i uzbudljivo štivo o silovitim plimama i naglim osekama seksualne liberalizacije.

Povijest seksualnosti u Europi dvadesetoga stoljeća ne može se svesti na jedan zaplet i šačicu glavnih likova, upravo suprotno, ona se račva u bezbroj rukavaca, obiluje tragičnim, gdjekad i tragikomičnim preokretima, poražavajućim i trijumfalnim raspletima, trenucima znatiželje, patnje i straha te, možda najvažnije, trenucima dotad neviđenih otpora i hrabrosti.

Seksualni rad, emancipacija ženske seksualnosti, seksologija, kontracepcija, pobačaj, pornografija, homofobija, nastanak i uspon LGBT pokreta, seksualne reforme i revolucije, rođenje ‘romantične ljubavi’, seksualno nasilje, nastanak egalitarnoga braka, kulturni ratovi iz 1980-ih, neokonzervativna reakcija na stoljeće seksualnih reformi, životno partnerstvo i bračna ravnopravnost samo su neke od tema kojima se autorica bavila u presjeku seksualne revolucije u dvadesetom stoljeću.

U razgovoru za tportal Franko Dota, povjesničar i urednik knjige, objasnio je zbog čega se prethodno stoljeće naziva stoljećem seksa te zašto je emancipacija ženske seksualnosti bila glavni pokretač seksualne revolucije.

„Središnja priča ove knjige svakako je ženska emancipacija, koja je imala ogromne posljedice na gotovo sve vidove seksualnoga u dvadesetom stoljeću. Borba za ženska seksualna i reproduktivna prava oslobodila je milijune žena okova patrijarhalnoga braka koji služi reprodukciji muške ekonomske i društvene moći, produženju muškog potomstva i muškom erotskom užitku.

Ta je borba iz korijena promijenila strukturu heteroseksualnog života, izvrnula naopačke smisao tradicionalnog braka, izrodila ideju seksualnog užitka i seksualnih prava za sve, dala presudni poticaj oslobođenju gejeva i lezbijki te izmijenila seksualni život muškaraca.

Novonastalo prihvaćanje ideje o postojanju i legitimnosti ženskog seksualnog užitka i kontracepciji kao načinu oslobađanja ženskog seksualnog iskustva od prijetnje trudnoće potaknulo je seksualne reformatorice i reformatore da se stanu zalagati za novu paradigmu braka u kojemu su oba partnera ravnopravna i imaju svu seksualnu autonomiju, pravo da jednako uživaju u seksu. Taj je zaokret pokrenuo proces promjene shvaćanja heteroseksualnosti tako što se seks razdvaja od reprodukcije i braka, a užitak, žudnja, zadovoljstvo i osobno samoostvarenje u erotskoj domeni života postaju važni stupovi nove paradigme poimanja seksualnosti.

U Europi na vrijednosti dobiva uzbudljivi i raznovrsni partnerski seks koji doprinosi učvršćenju ideala romantičnog egalitarnog heteroseksualnog para kojemu je ‘dobar odnos u krevetu’ važan preduvjet postojanosti. Pritom legitimni postaju predbračni i adolescentski seks, seks bez emocija, jednokratni odnosi, uzastopne monogamne, a donekle i vanbračne veze.“


Povezano