Objavljeno

Sedmi hrvatski biennale ilustracije

Sedmi hrvatski biennale ilustracije otvara se u utorak, 12. lipnja u 19h u Galeriji Klovićevi dvori, a traje do 22. srpnja 2018. Autorice izložbe su Koraljka Jurčec Kos i Danijela Marković, a kustosica izložbe je Valentina Galović.

Hrvatski biennale ilustracije došao do svog sedmog izdanja te je kao takav prihvaćen na pozornici svjetskih ilustratorskih izložbi. To potvrđuje broj zemalja iz kojih pristižu prijave te količina prijavljenih autora. Tim više što njihova pojava na hrvatskom biennalu nije odavno rezultat izbora njihovih nacionalnih selekcija, već stvar njihove vlastite odluke da se samostalno prijave, ne znajući pri tom hoće li biti uvršteni u izložbu ili ne.

Kao i svih dosadašnjih godina na natječaj je pristigao respektabilan broj prijava hrvatskih i inozemnih, afirmiranih i anonimnih ilustratora. Dodatna je vrijednost biennala što omogućuje mladim i neafirmiranim umjetnicima slanje neobjavljenih radova te se tako formira uvijek svjež i nov izbor kojemu kredibilitet daju ustaljena i provjerena imena ilustratora stasalih na našoj ilustratorskoj sceni. Za razliku od vremena kada se ilustracija kao samostalna likovna disciplina tek formirala, u doba kada nije postajalo ni mjesto na kojemu bi se ona akademski izučavala i kada su se i oni koji su se njome bavili to činili usputno i sa strane, danas je sve više umjetnika koji se izjašnjavaju upravo kao ilustratori.

Ove godine zabilježene su prijave ilustratora/ica iz Australije, Bugarske, Češke, Irana, Italije, Slovenije i Srbije čiji su radovi dali individualne odgovore na grad kao zadanu temu – Grad u ilustraciji. U tom tematskom, sadržajnom smislu zanimljivo je pratiti na koje su sve načine – metaforične i doslovne – autori shvatili zadanu temu, ograničenja koja donosi ili sugestije i ideje koje ih inspiriraju u njihovom stvaralačkom činu. U većem dijelu izabranih radova primjećuje se kako su autori temi pristupili u doslovnom smislu oslanjajući se pritom u njenoj obradi na svakodnevicu i rutinu gradske vreve – našli su se na tim ilustracijama susjedi, sudari, automobili, bicikli, tramvaji i motori, stambena naselja, neboderi, blokovi, kuće i dvorišta, ulice pune zaposlenih gradskih djevojaka, smetlara i poštara, ali i kavane i parkovi puni ptica, miševa i insekata. Drugi dio izabranih radova odnosi se na metaforični pristup temi gdje samo jedan prikazani motiv upućuje i aludira, ali ne nužno, da se radi o nečem gradskom. Osim njih mnogo je radova koji su imali književni, literarni predložak. Među njima nalazimo reference na književna djela iz različitih književnih žanrova od onih iz usmenih narodnih pripovjedaka kao što su Šeherezadine priče iz 1001 noći ili biblijske Noine arke preko klasične literature poput romana Franza Kafke do zanastveno-fantastičnih romana Vremenski stroj i Rat svjetova H. G. Wellsa.

Ovogodišnji dobitnik Grand prixa bit će proglašen na otvorenju izložbe.


Povezano