Objavljeno

Ružica Dobranić: Skriveno zbivanje

U četvrtak, 8. ožujka, u Galeriji Siva (Pierottijeva 11, Zagreb) u 20 sati održat će se otvorenje izložbe ‘Skriveno zbivanje’ autorice Ružice Dobranić. Razgovor s autoricom najavljen je za četvrtak, 15. ožujka u 20 sati. Autorica navodi kako kroz svoj rad pokušava materijalizirati mentalne prostore u kojima se trenutno nalazi. Koristi materijale poput papira i tekstila, koji su podložni propadanju, baš poput krhke memorije.

“U Galeriju Siva unosim predmete pronađene i dorađene u sklopu svakodnevnih lutanja i istraživanja. To su objekti sastavljeni od različitih materijala (pronađenih predmeta, crteža, bilježaka). Nastali su u sobičku, točnije u kukuljici.

“Kada se poželim odmaknuti od svakodnevnih briga, obaveza i rutine zavlačim se u kukuljicu, te u tajnosti istražujem čudesne svjetove.

Izloženi objekti manjih formata su dokazi svakodnevnog skrivenog zbivanja. Izvučeni iz konteksta ateliera (kukuljice), smješteni u galerijski prostor oni su poput zečjih rupa koje nas ponovno uvlače u bajkovite priče. Djeliće tih skrivenih zbivanja donosim u mikro izdanju. Dok jedan predmet uvećavam do prostorne intervencije u kojoj kontrastiranjem materijala i zagonetnošću nastojim promatrače dublje uvući u priču, te ih potaknuti na daljnje istraživanje.” navodi autorica u najavi izložbe. 

Ružica Dobranić ( 1989., Zagreb) je završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, 2013. je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi Mirjane Vodopije. Dosad je ostvarila tri samostalne izložbe, u Galeriji VN u Zagrebu, u Galeriji Shira u Zagrebu, te u Europskom institutu za kulturu ophođenja, Zagreb. Tijekom studija sudjeluje na kolonijama i radionicama. Aktivno izlaže na skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Također je aktivna na području primijenjene umjetnosti (ilustracija, dizajn, scenografija).

Više informacija o izložbi možete potražiti na Facebook stranici događanja

Povezano