Objavljeno

Rijeka ima Impulse: glazba je posvuda

Iza naziva Impulse krije se višednevno festivalsko događanje kojem je osnovni cilj promocija urbane kulture, a osobito njezinog glazbenog segmenta.

Manifestacije koje će se odvijati tijekom trajanja festivala kroz različite medije i događaje (izložbe, koncerti, filmovi, tribine, sajam ploča) bave se glazbom koja je okosnica i poveznica festivala, a promišljanja glazbe kroz različite umjetničke forme i medije otvaraju nove, drugačije poglede na samu glazbu te općenito na koncertnu i klupsku kulturu.

U duhu toga je i slogan: Music is everywhere, koji na jednostavan i međunarodni način komunicira i zaokružuje programsku shemu festivala, koji će se od 17. do 26. ožujka, održavati na sedam riječkih lokacija: Mali salon, Palach, Tunel, Život, Art-kino Croatia, Klub.-Rijeka, Kružna ulica.

Impulse je projekt kojim započinje suradnja udruge Diston i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci.

Službeno otvorenje Impulse festivala održat će se u ponedjeljak, 17.03. od 20h u Malom salonu gdje nam zahvaljujući Dis-patch kolektivu iz Beograda po prvi puta u Hrvatsku dolazi izložba znakovitog naziva CE CÔTÉ EN HAUT: The Fragile World of Constellation.

Jedna od glavnih ideja izložbe jest da se ne bavi samo glazbom i glazbenicima, već da vizualni svijet (dizajn ploča, plakata, CD covera) glazbene izdavačke kuće Constellation recrods (Tindersticks, God Speed you Black Emperor, Vic Chessnut, Black Ox Orchestar, Elfin Saddle…) samostalno dobije tretman koji zaslužuje i da se publici pruži prilika da po prvi put ikada pogleda kompletan opus u jednom prostoru. Glazbenu cjelinu zaokružit će dobro poznato lice, Vlado Simcich Vava.

U koncertnom dijelu festivala za početak najavljujemo gostovanje Mikea Watta.

Vječito nasmijani i dobroćudni brko u kariranoj košulji, živuća je legenda i ikona američkog rock’n’roll podzemlja. Neprekidna karijera duga preko 35 godina, započela je svirajući u kultim bendovima Minutemen i fIREHOSE, da bi od 2003. postao stalni basist u reoformljenim Stoogesima Iggyja Popa. U Rijeku nam dolazi u skopu europske turneje na kojoj, sa svojim bendom iz San Pedra – The Missingmen (Tom Watson, Raul Morales), promovira svoj posljednji album Hyphenated-man.

Mike Watt je na rasporedu u utorak, 18.03. i to u Klub-u (Beertija) Rijeka. Važno je napomenuti da je broj ulaznica s obzirom na kapacitet kluba ograničen na 120, a iste se mogu kupiti na Entrio.hr-u i u Dallas Music Shopu Rijeka. Cijena ulaznica je 45 kn u pretprodaji i 70 kn na dan koncerta, dok studentima ostaje pretprodajna cijena uz predočenje xice.

Jedan od željenih ciljeva Impulse festivala jest i međusobno povezivanje sličnih i srodnih kako osoba tako i organizacija koje se bave glazbom. Stoga smo odlučili pozvati nama drage goste da, za početak, predstavimo njihov rad te uz neformalan pristup otvorimo neke od tema koje u svijetu glazbe svako malo ‘isplivaju na površinu’. Za prvo izdanje festivala odlučili smo se za dvije teme:

AUTORSKA PRAVA U GLAZBI, na rasporedu u srijedu, 19. 03. od 19 sati u klubu Palach.
Uvijek aktualne teme kao što su: zaštita intelektualnog vlasništva u RH, posebnosti zaštite autorskih i srodnih prava na glazbenim djelima, na koji način se štite autorska prava glazbenika u RH, usporedba hrvatske s inozemnim praksama, (ne)zadovoljstvo postojećom zakonskom praksom, alternative, samo su dio materijala kojim će se na tribini baviti pozvani gosti: doc. dr. sc. Ivana Kunda (Pravni fakultet u Rijeci), Milan Majerović Stilinović (HDS – ZAMP), Romana Večerić (HDS – ZAMP), Olja Dešić (HGU Rijeka), Vedran Meniga (Seasplash festival), Damir Batarelo (Savez udruga Molekula).

Tema druge tribine zakazane za subotu, 22. 03. s početkom u 19 sati uklubu Palach je IZAZOVI KLUPSKE GLAZEBENE SCENE.

Uz eminentne goste Irena Povše (Buba Booking, Ljubljana), Mate Škugor (Žedno uho, Zagreb), Miran Rusjan (Moonlee records / Indie- grad, Ljubljana), Bojan Bojkov (Lynx Lynx Music, Zagreb), Danijel Badanjak (klub Močvara, Zagreb), Goran Boneta (PUK, Rijeka) imamo priliku na jednom mjestu sagledati tematiku klupske glazbene scene u cjelini, počevši od problematike organizacijskog dijela, promocije, pitanja publike, relacija organizator-klub, medijske prezentacije…

Prvi puta u Hrvatskoj, u klubu Tunel će 20.03. od 22.00 h nastupiti izvrstan pop noir, darkwave, nowave trio VUM (California), koji je časopis LA Weekly upravo smjestio na 3. mjesto svoje ‘L.A.’s Top 10 Rising Female-Fronted Bands’ ljestvice. U sklopu svoje europske turneje, kod nas će promovirati svoj drugi album Psychotropic Jukebox. Domaću snagu new wave i synth pop scene u disciplini čovjek plus sintesajzer predstavlja Goran Uroić alias ManMachine. Cijena ulaznica u pretprodaji iznosi 30 kn, odnosno 40 kn na dan koncerta. Studentima cijena ostaje ista uz predočenje xice! Svoje ulaznice možete nabaviti u Dallas Music Shopu Rijeka i na Entrio.hr-u.

Klub Život će biti domaćin nastupa vokalno-slikovno-instrumentalnog benda Žen iz Zagreba u petak, 21.03. od 23.30h. Kako i sam naziv benda pomiče normativna ograničenja, tako je i njihov glazbeni izričaj u potpunosti u opreci s nametnutim žanrovskim glazbenim definicijama. Ako ih forsirano trebamo definirati, najbolje je opisati njihovu glazbu kao spoj kraut-post-math-dreamy-synth-psy-indie rocka, ali njihova glazba se kreće u žanrovskom smjeru stvaranja potpuno novog glazbeno-vizualnog pravca. Žen spaja žensku energiju, razne čokoladice, čepove ispijenih pivi, zvukove iz prirode, ljuti kečap i šareno cvijeće u masu koja se uvlači u instrumente i izlazi kroz pojačala i razglase. Njihov debitantski album I onda je sve počelo izdan u svibnju 2013. godine za queer feministički label Unrecords iz Beča (Austrija), zauzeo je visoka mjesta kad je riječ o prošlogodišnjim izdanjima uopće. Cijena ulaznice je 25 kn / 35 kn, a mogu se kupiti u Dallas Music Shopu i na Entrio.hr-u.

Bogat subotnji (22.3.) program započinje u 12 sati sajmom ploča u Kružnoj ulici.

Na jednom mjestu naći će se preko 15 izlagača, bilo da je riječ o kolekcionarima ili pak službenim trgovinama. Sajam je potaknut željom za godišnjim okupljenjem zaljubljenika u gramofonske ploče ali i glazbenu kulturu općenito. Nakon sajma ploča na redu je već spomenuta tribina, a večer završava posebnim programom pod nazivom RADIJSKI DJ SESSION by N.M.BANGAVI ili jednostavno ples! Naime, N.M. Bangavi za početak će se pozabaviti radom jednog od živućih legendi beogradske ispodzemaljske scene Srđanom Điletom Markovićem da bi nakon “uvodnog dijela” prebacio u petu brzinu i zavrtio sve moguće i nemoguće plesne hitove na pločama! Ples do jutra za sve generacije! Cijena ulaznice za Palach je 10 kn.

Filmski dio festivala otvara premijera filma Posljednjih 100 u klubu Palach, 21.03. s početkom u 20.30 sati. Dokumentarni film riječke redateljice Morane Komljenović Posljednjih 100 prati događanja tijekom posljednjih stotinu dana aktivnosti kultnog riječkog kluba Palach. Svojevrsni je to memento jednom razdoblju riječke klupske scene. Ne pitajući se za prošlost kluba, film prati emotivne procese kroz koje prolaze zaposlenici i voditelji kluba, odbrojavajući sate do kraja (ili novoga početka?). Film je realiziran u produkciji Fade In iz Zagreba uz ko-produkciju Zagreb filma.

U ponedjeljak, 24.03. također u Palachu, čeka vas osvrt na rad engleskog kantautora Nicka Drakea, a povod za to jest 40. godišnjica njegove smrti. O Nick Drakeu, kako to obično biva, napisano je mnogo više nakon njegove smrti nego za života, njegovi albumi smatraju se vrhuncem britanske folk-rock scene i kantautorskog žanra uopće. Kroz osvrt na Nicka Drakea voditi će nas ljubitelj njegovog rad Ronald Rajković. Ujedno na jednom mjestu kroz glazbeni opus biti će i dostupna kompletna diskografija na autentičnim izdanjima uz neizostavni literarni dio.
Glazbenom osvrtu svojim nastupom pridružit će se akustični freak-folk one-man projekt Pjover. Ovaj nastup svojevrsna je promocija njegovog samoizdanog albuma imena PlinkPlonk.

Filmski dio Impulse festivala u Art-kino Croatia dovodi dva odlična glazbena dokumentarca.

Prvi je na rasporedu u utorak, 25.03. u 18h, a govori o jednom od najutjecajnijih glazbenika u posljednjih 30 godina…EVERY EVERYTHING: THE MUSIC, LIFE & TIMES OF GRANT HART.

U ovom dokumentarcu, jedini sugovornik filma, Grant, priča o svom životu od samog početka, kroz godine sviranja u Hüsker Dü, pa sve do danas; film prikazuje sve njegove opsesije, ljubavi, strasti, glazbu, umjetnost, glazbene i druge utjecaje, i otkriva još mnogo toga dosad neotkrivenog. Po prvi put, saznat ćete sve o Grantu Hartu – iz prve ruke – Dobro, Loše i Ružno(Zlo) – smatrajte ovaj dokumentarac Fog of War-om rock’n’rolla.

U srijedu, 26.03. u 20h riječka publika ima priliku pobliže upoznati Damira Avdića u nagrađivanom dokumentarcu redatelja Dušana Moraveca: Pravi čovjek za kapitalizam.

Dokumentarac predstavlja bosanskog glazbenika sa slovenskom putovnicom, pjesnika i pisca Damira Avdića. Pjevajući o ratu u Bosni i nemilosrdnim razaranjima, uspijeva istovremeno otkriti banalnost, bezvoljnost i neumornost trčanja za uspjehom/profitom u svakodnevnom društvu. Kada Avdić u dokumentarcu progovara o ratu i životu poslije rata, postaje buntovnik-kritičar kapitalizma.

Cijena ulaznice za Art-kino Croatia je 10 kn za studente i 20 kn za ostale, a ulaznice možete kupiti isključivo na blagajni kina koja se otvara svakog dana 1 sat prije prve projekcije te se zatvara s početkom posljednje projekcije u danu. Rezerviranje ulaznica vrši se osobno na blagajni kina, putem e-maila ulaznice@art-kino.org ili telefonom na broj (051)323-261 koji je otvoren u redovno radno vrijeme blagajne.


Povezano