Objavljeno

Radionica kustoskih praksi i kustoskog diskursa

Radionica kustoskih praksi i kustoskog diskursa u izvedbenim umjetnostima održat će se 12.-15. listopada 2017. (11-17 h; moguć je i dogovor termina sa zainteresiranim polaznicima) u Polukružnoj dvorani Teatra &TD (Studentski centar u Zagrebu).

Sudjelovanje je besplatno, a studenti/ce ADU-a ostvaruju 2 ECTS boda za sudjelovanje.

Počet ćemo kratkom poviješću kustoske prakse u izvedbenim umjetnostima u posljednjih 30 godina. Tada, u sektoru likovne umjetnosti svjedočimo usponu nezavisnih kustosa koji postaju globalni autori, zvijezde i trendsetteri, a scena izvedbene umjetnosti ubrzanim se tempom informira o kustoskim praksama i kustoskom diskursu.

Tijekom radionice raspravljat ćemo o praktičnim, teorijskim i političkim implikacijama naše prakse. Pristupit ćemo pojmu suvremenog kao metodi, a ne kao razdoblju, stilu ili estetici, i pogledati kako se nositi sa suvremenim pri razvijanju ideja. Istražit ćemo kako osobne povijesti i politika odigravaju svoje uloge u donošenju vrijednosnih sudova, umjetničkih izbora i planova za karijeru. Preispitat ćemo vještine i kompetencije potrebne za posao kustosa. Dotaknut ćemo se i raspravljati o temama poput bojkota, nejasne granice između umjetnika i kustosa te instrumentalizacije umjetnosti.

Raspravljat ćemo o ulozi publike u procesu umjetničkog programiranja te ispitati odgovornosti kustosa naspram publike. Raspravljat ćemo o globalnoj inkluziji i lokalnosti. Čitat ćemo tematski povezane knjige i članke, individualno voditi pojedine diskusije te zajednički osmišljavati strategije i poboljšanja kustoskih projekata svakog od sudionika.

Radionicu vodi Virve Sutinen, umjetnička voditeljica jednog od najvećih i najznačajnih plesnih festivala u svijetu, berlinskoga Tanz im August – Internationales Festival Berlin (2014-2017.). Svoje će dugogodišnje iskustvo i znanje podijeliti s hrvatskim producentima, kustosima i studentima. Studirala je na Sveučilištu u Helsinkiju, a diplomirala na New York University – Performance Studies Departmentu 1994. Bila je umjetnička direktorica i glavna menadžerica Dansens HUS Stockholma od 2008. Od 1997. do 2007. bila je direktorica Kiasma kazališta i zadužena za programe izvedbenih umjetnosti na Kiasma, Muzeju suvremene umjetnosti u Helsinkiju. Sutinen je, također, bila umjetnička direktorica Moving in November Festivala i Rotation – Dance and Music Film i Video Festivala te je 2000. uz Mikaela Aaltonena, osnivala URB – Urban Festival te Theatre Now Festival s Riittom Aarniokoski. Sutinen je aktivna u nekoliko nacionalnih i međunarodnih mreža gdje drži niz počasnih mjesta, od kojih je najpoznatija kao predsjednica IETM (International Contemporary Performing Arts Network) od 2007., i predsjedavajuća u Nordic Culture Point’s mobility and network programme od 2006. Jedna je od osnivača/ica EDN (European Dancehouse Network) i jedna od umjetničkih direktora/ica ENPARTS (European Network of Performing Arts).

Informacije i prijave s vašim kratkim motivacijskim pismom i kontaktima šaljite na edukultura.sc@gmail.com najkasnije do 10. listopada u ponoć.

Povezano