Objavljeno

Radionica kineske kaligrafije

Radionice kineske kaligrafije će se održavati u Živom Ateljeu DK (Ilica 110) u formi blok sata tjedno, ponedjeljkom od 17.00 do 18.30h, počevši od 12. ožujka 2018.

Kineska kaligrafija je umjetnost pisanja kineskih znakova ili pismena tušem i kineskim kistom po vrlo upojnom rižinom papiru. Kineska kaligrafija razlikuje se od europske i arapske kaligrafije u dvije stvari: prva je kinesko pismo, a druga je materijal kojim se piše – kineski kist i rižin papir.

Kinesko pismo vrlo je rano bilo prepoznato ne samo kao nositelj informacija, već i kao izuzetna umjetnička disciplina. Materijal kojim se piše ne dopušta popravljanje, brisanje ili uljepšavanje, stoga je pri pisanju kineske kaligrafije naglasak na koncentraciji. Polaznici tečaja kineske kaligrafije kažu da pisanje kineske kaligrafije doživljavaju kao iznimno umirujuće iskustvo. Svaki potez je jedinstven i neponovljiv, kao i život sam.

O radionici

Polaznici radionice, na samom početku, upoznat će se s materijalom kojim se piše kineska kaligrafija i zakonitostima kineskoga pisma koje se naziva pravilnim pismom, kaishu; vježbat će pravilno držanje kista, pravilno držanje tijela i ruke prilikom pisanja te  pisanje osnovnih poteza od kojih su sastavljeni kineski znakovi. Daljnje vježbanje pisanja kineske kaligrafije proširuje se na točnost redosljeda izvođenja poteza, na korektan odnosa elemenata unutar samih znakova te pozicioniranje znaka na predviđenu površinu papira. Pišu se prvo pojedinačni znakovi, zatim kraće sintagme, kako bi se na kraju prešlo na kopiranje starih majstora iz dinastije Tang.

Cijene

Mjesečna uplata: 250,00 kn

Pojedinačni blok sat: 100 kn

Radionica može primiti desetoro polaznika. Predbilježbe do 8. ožujka na: radionice@ziviatelje.dk

Više o voditeljici radionice kineske kaligrafije:

Iva Valentić, voditeljica radionice kineske kaligrafije, diplomirala je slikarstvo na Likovnoj akademiji u Veneciji. Kao stipendistica Ministarstva znanosti i tehnologije RH i Agencije za obrazovanje NR Kine, provela je dvije godine na usavršavanju kineske kaligrafije na Centralnoj likovnoj akademiji u Pekingu, na odsjeku tradicionalnog slikarstva, smjer kineske kaligrafije, pod vodstvom profesora Wang Yonga. Završila je trogodišnji Slobodni studij kineskog jezika i kulture (sinologije) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Vanjski je suradnik Konfucijevog instituta Sveučilišta u Zagrebu, za koji je osmislila radionice kineske kaligrafije i kineskog slikarstva proizašlog iz kineske kaligrafije. Autorica je prvog hrvatskog priručnika za kinesku kaligrafiju: ‘Kineska kaligrafija: vježbenica za početnike’, u nakladi Odjela za orijentalistiku Hrvatskog filološkog društva, Zagreb, 2014.


Povezano