Objavljeno

Radionica fotografije “Javno i osobno – tijelo u prostoru”

Prijavite se na radionicu fotografije “Javno i osobno – tijelo u prostoru” koja će se održati u subotu, 9. prosinca 2017. u 11,30 sati u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb.

Radionicu će voditi fotograf Jasenko Rasol, a sastoji se od predavanja i praktičnog rada te mentorskog izbora fotografija. Polaznici radionice su pozvani uspostaviti dijalog s tijelom-modelom u izložbenom prostoru, u interpersonalno i intermedijalno kodiranom procesu.

Jasenko Rasol će predstaviti svoj način rada s tijelom u prostoru tako što će prezentirati ciklus fotografija rađen u suradnji s plesačicama i plesačima suvremenog plesa. Taj je ciklus („Fatamorgana“, 2005., s Barbarom Matijević, Igorom Kuduzom i Anom Opalić) sniman u prirodi, dakle u kontekstu posve “neprimjerenom” za izvođenje plesnog pokreta. U urbanom kontekstu fotografiranje tijela u prostoru ima neka druga ograničenja, no što je to u prirodi; definiranje ideje i njezina realizacija jezikom fotografije u obje je situacije komplementarno. U oba slučaja važno je izabrati lokaciju koja omogućava realizaciju postavljenih ciljeva, kao i prepoznavanje potencijalnih problema s kojima se neminovno susrećemo na lokacijama u urbanom tkivu grada. U tom kontekstu važno je razmišljati o svjetlu, najčešće onom prirodnom, karakterističnom za izabranu lokaciju bez kojeg nema dobre fotografije i to na način da prepoznamo vizualne kvalitete lokacije kako bi postojeće svjetlosne uvjete što bolje iskoristili za realizaciju rada. Također je važno definirati vrstu objektiva koji najbolje korespondira s lokacijom i, na njoj, fotografiranim tijelom. To su dva osnovna preduvjeta (tj. kriterija) pri odabiru tj. pronalaženju odgovarajuće lokacije za planirane fotografije. U fazi realizacije također je važno kontrolirati još jedan tehnički parametar a to je prostor “dubinske oštrine” jer izborom objektiva (a to može biti širokokutni ili teleobjektiv) i odabirom tzv. f-broja (otvora blende objektiva) stvaramo adekvatan odnos između tijela i prostora oko tijela.

Nakon prezentacije u trajanju od jednog akademskog sata, sa polaznicama radionice će se realizirati fotografiranje u izložbenom prostoru i oko zgrade Muzeja. Nije potrebno posebno se pripremati za radionicu, dovoljno je ponijeti foto-aparat, koji ne mora biti profesionalni. Fotografiranje na lokacijama će trajati cca. 100 min.
 
Sudjelovanje na radionici je besplatno, a polaznici – apsolventi i studenti Zagrebačkog sveučilišta i svi ostali zainteresirani građani kao i kolegice i kolege, dobit će potvrdu o pohađanju radionice. Odabrani radovi polaznika bit će prezentirani u katalogu projekta i na završnoj izložbi.

Prijave na radionicu (molimo navesti: ime, prezime, OIB, kontaktni e-mail i telefonski br., i eventualno zanimanje/studij i područje interesa te poruku nasloviti s „radionica fotografije“) podnose se do petka, 8. 12. 2017. u 11 sati na e-mail ulupuh@gmail.com (prijavu nasloviti „Prijava za radionicu Javno i osobno“).

Radionicu organizira ULUPUH (Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti) Zagreb u suorganizaciji s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb i TTF galerijom.


Povezano