Objavljeno

Radio BAZA: jednodnevni feministički program

U utorak, 13. lipnja, uključite se u jednodnevni pilot-program Radio BAZE koji će se emitirati na 93.9 MHz.

U okolnostima krize izvještavanja, eksplozije lažnih vijesti i sužavanja postojećeg radijskog polja koje se svodi na industriju zabave, sama premisa radijske umjetnosti postaje izazov. Stoga je pokrenuto pilot izdanje Radio BAZE koje okuplja niz umjetnika, radiofoničara, istraživača, aktivista, muzičara i lokalnu zajednicu na zagrebačkoj Trešnjevci inzistirajući na povratku izvornom obećanju tog medija.

Medij radija koristi se kao alat za širenje kritičke misli o suvremenim problemu stanovanja, ali i kao prostor za radiofonske i umjetničke eksperimente. Stanovanju se prilazi iz feminističke perspektive, stavljajući u fokus kuhinju kao mjesto ženske eksploatacije. O problemu nevidljivog kućanskog rada govorit će članice feminističkog kolektiva F.AKTIV. Povjesničarka arhitekture Tamara Bjažić Klarin analizirat će tlocrte zagrebačkih kuhinja i njihovu povezanost s regresivnim, ali i progresivnim shvaćanjem uloge žene u društvu. Između pričanja, slušat ćemo eksperimentalno-dokumentarne vinjete iz trešnjevačkih kuhinja, feminističku poeziju i feminističku muziku. Na valovima Radio BAZE čut će se i dnevnik aktivistice Ljerke koja je od 1943. do 1945. redovito emitirala partizanski radio s jednog trešnjevačkog tavana. Žena je glavna protagonistica i Ježičine kućice koja se izvodi, šuška i svira uživo iz Adžijine 11.

Koncept: Ljubica Letinić i [BLOK] / Vesna Vuković, Ivana Hanaček i Ana Kutleša

Gostuju: F.AKTIV, Tamara Bjažić Klarin, Montažstroj

Sudjeluju: Marija Ćaćić / DJ Zmajac, ansambl Radija koji je tu prije radio (Martin Ljudevit Mandir, Andreja Pančur, Ivana Pejić, Tamara Damjanović, Matea Grgurinović, Hrvoje Korbar, Maro Market, Srđan Nogić, Antonija Bačić, Vedran Živković, Tin Dožić, Nina Bajsić i Dalibor Piskrec), Viktorija Novosel, Jelena Božić, Saša Nestorović i mnogi drugi.

Program možete pronaći ovdje.

Povezano