Objavljeno

Psihički poremećaji u ilustraciji uz izložbu Ines Ignjačić

U subotu 21. travnja 2018. u 19 sati u Klubu Zona u Splitu (Jerina 1), otvara se nova samostalna izložba autorice Ines Ignjačić. Izložbi će prethoditi predavanje “(De)stigmatizacija psihičkih poremećaja” u 18 sati, na kojem će autorica radova govoriti o svom projektu, njegovom nastanku i cilju. Izložba će biti otvorena do kraja mjeseca.

Kroz ilustracije su prikazani neki od psihičkih poremećaja poput opsesivno – kompulzivnog poremećaja, paranoidne shizofrenije, depresije, bipolarnog poremećaja, anoreksije…

Projekt je nastao nakon dugogodišnje ideje da se ova apstraktna, kompleksna i vrlo bitna tema kroz umjetnost približi široj javnosti, a s ciljem smanjenja predrasuda prema osobama oboljelim od psihičkih poremećaja. Informacije o ovom tematici često su stečene na temelju filmova ili medija i ne prikazuju stvarne simptome, stanja niti ponašanja pojedinaca, nego su predstavljene kao potencijalna opasnost za okolinu. To u promatraču potiče predrasude, a koje često vode do diskriminacije oboljelih osoba iz vlastite okoline. Kako bi se to svelo na što manju mjeru, potrebno je kontinuirano raditi na povećavanju osviještenosti, edukaciji i destigmatizaciji.

Ines Ignjačić je psihologinja i ilustratorica. Najčešće slika akvarelom u olovci, klasičnim akvarelom ili pastelom. Završila je nekoliko nacionalnih i međunarodnih edukacija iz područja likovne i filmske umjetnosti te iz književnosti. Oslikala je murale u brojnim privatnim i javnim prostorima, sudjelovala na umjetničkim festivalima oslikavajući scenografiju za koncerte i predstave, kao i u humanitarnim akcijama. Održava likovno – edukativne radionice za djecu i odrasle, često s ranjivim skupinama društva. Trenutno piše i ilustrira svoju prvu knjigu za djecu. Njezine su slike do sada izložene na kolektivnim izložbama na četiri kontinenta, a prva samostalna izložba ilustracija “Kroz prizmu” obišla je nekoliko hrvatskih gradova. Ovo je njezina druga samostalna izložba.

Više o autorici pročitajte na službenom webu i Voxov bazi umjetnica.


Povezano