Objavljeno

Promocija knjige “Hod u zagrebačkim cipelama – Design Vlasta Jarnjak”

Promocija knjige “Hod u zagrebačkim cipelama – Design Vlasta Jarnjak. Prilozi povijesti hrvatskog dizajna 1965. – 1989.” autorice Branke Hlevnjak, u izdanju ULUPUH-a, održat će se u četvrtak, 18. siječnja 2018., s početkom u 12 sati u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

U povijesti hrvatskog dizajna, vrlo malo znamo o dizajnerima obuće. Jedna od pionirki ovog rijetkog posla bila je Vlasta Jarnjak (1940.) koju ponajprije poznajemo kao samostalnu umjetnicu, članicu Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (od 1965.) koja se istaknuto bavi oblikovanjem keramičkog nakita. Ova knjiga otkriva ju kao industrijsku dizajnericu, kao kreatoricu ženske i dječje obuće u Tvornici obuće Astra i Tvornici dječje obuće Zagreb, gdje je radila od 1965. do kraja osamdesetih godina dvadesetog stoljeća.

Knjiga obuhvaća razdoblje od 1959. kada je Vlasta maturirala na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu do 1989. kada napušta zanimanje kreatorice ženskih i dječjih cipela. Postavljena je u europski kontekst u kojem je živo učestvovala na međunarodnim sajmovima u Zagrebu, Beogradu, Bologni, Parizu, Düsseldorfu i drugdje kao predstavnica Tvornice obuće Astra i članica UKIM-a – Udruženja kreatora i modelara kožne konfekcije i galanterije SFRJ, kao izlagačica-kreatorica, sudionica simpozija i kongresa Modeurop-a, predavačica, novinarka stručnih časopisa (Vjesnik Astre i časopis Koža i obuća i edukativnih za djecu poput Pčelice itd.), kao ilustratorica časopisa Styl i glavna urednica Modnog žurnala ženskih, muških i dječjih cipela – Košuta. Za svoj rad dobila je visoka priznanja i nagrade. Ovdje se javlja kao svjedokinja i kazivačica o okolnostima tridesetgodišnjeg rada u industriji cipela.

Na promociji će govoriti, uz autoricu knjige Branku Hlevnjak, recenzentica Andreja Klobučar, viša kustosica, voditeljica Zbirke mode i modnog pribora Muzeja za umjetnost i obrt, Zagreb te dr. art. Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a. Promotivnom timu nazočit će i urednica knjige Anastazija Debelli, dizajnerica knjige Lidija Novosel te sama Vlasta Jarnjak.

Više pročitajte na službenoj stranici Muzeja za umjetnost i obrt.

Povezano