Objavljeno

Prikazivanje dokumentarnog filma “Ravnopravnost”

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić (foto: Ana Opalić)

Dokumentarni film „Ravnopravnost“, nastao u okviru EU projekta “Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života”, prikazat će se na Z1 televiziji te u KIC-u dana 6. veljače u 19h.

Nositeljica projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolove RH, a partneri na projektu su HNK Split, Spona Code, Udruga Riječi prave predstave

Redateljica i scenaristica filma je Danijela Stanojević. Glavni snimatelj i montažer je Noah Pintarić, a snimateljica Ana Opalić.

Termini emitiranja na Z1 televiziji: utorak 30. siječnja u 16 sati / četvrtak 1. veljače u 23 sata / subota 3.veljače u 22 sata.

Namjena filma je prikazati rad institucije Pravobraniteljice i partnera projekta na osvještavanju djece i mladih o ravnopravnosti. Film je duhovit, informativan te progresivan, a premijerno je prikazan 19. prosinca 2017. godine u Hrvatskom saboru na završnoj konferenciji projekta.

Tom prilikom Pravobraniteljica Višnja Ljubičić, predstavljajući projektne rezultate, izjavila je:

Stvarne ravnopravnosti žena i muškaraca neće biti dok god će privatne obaveze – briga o kućanstvu, djeci i starijim članovima i članicama obitelji – isključivo ili prvenstveno biti odgovornost žene i dok god će se smatrati da je to njezina prirodna uloga. U suvremenom svijetu, ovakva je podjela rodnih uloga neodrživa jer predstavlja veliko opterećenje za one žene koje se žele uključiti na tržište rada, napredovati na radnom mjestu ili se uključiti u aktivnosti na mjestima gdje se donose političke ili gospodarske odluke važne za lokalnu zajednicu ili društvo u cjelini.

Pogledajte 9-minutnu verziju filma „Ravnopravnost“ koji u integralnoj verziji traje 30 minuta:


Povezano