Objavljeno

Preživjeti vlastitu obitelj – edukativno-iskustvena radionica

Obiteljska atmosfera u kojoj odrastamo nam pruža primarnu sliku o sebi, svijetu i drugima. Iako je funkcija obitelji da nas pripremi za život i bude nam sigurna baza, sasvim je uobičajeno da se mnogi od nas nekada osjete kao crna ovca unutar te grupe, nezaštićeni, obuzeti tugom, ljutnjom ili jednostavno umorno i izgubljeno. Nevažno koja je naša uloga u obitelji, kao članovi te zajednice svi dijelimo „istu emocionalnu kožu“ i nerijetko se zateknemo u frustraciji, povredi ili jednostavno osjetimo da „nešto ne štima“.

Zdrava (funkcionalna) obitelj je zajednica u kojoj postoji predanost, ljubav, odanost, brižnost i uzajamno uvažavanje članova. U funkcionalnim obiteljima slobodno se izražavaju emocije, a nesporazumi se rješavaju dogovaranjem i kompromisima uz spremnost na promjene.

U disfunkcionalnim obiteljima obiteljska struktura je narušena, granice i uloge su nejasne, stvaraju se neprirodni savezi, problemi se neuspješno ili uopće ne rješavaju. Spontana komunikacija i pokazivanje emocija su onemogućene. Obiteljska pravila se ili kruto postavljaju ili ih nema. Da bi se zadovoljile potrebe članova, često se manipulira emocijama, stavovima i seksualnošću.

Dijete koje odrasta u takvoj obitelji, radi prirodnog osjećaja ljubavi i potrebe za pripadnošću, u svojoj lojalnosti prema roditeljima, opredjeljuje se za jednu od spasiteljskih uloga, koje onda prenosi u svoj daljnji život i odnose. Sve te uloge su teške, povređujuće i ograničavajuće za dijete, a posebno su sabotirajuće za odnose u odrasloj dobi.

Kroz uvodno predavanje o ulogama koje smo kao djeca preuzeli da bismo “preživjeli” u našim obiteljima, te praktične vježbe metodom psihodrame zakoračiti ćemo u polje spontanosti i kreativnosti ,vrijednih emocionalnih alata za koje je većina odrastanjem zaboravila da postoje.

Radionica se održava u petak, 17.11. od 19:00-21:30 u Kući ljudskih prava (Selska 112c).

ZBOG OGRANIČENOG BROJA SUDIONIKA PRIJAVE (ime, prezime, godište i broj tel.) SU OBAVEZNE putem maila: psihodramazg@gmail.com

Cijena sudjelovanja iznosi 200 kuna.

Voditeljice su Maja Aqqad, dipl.soc. i Ana Pulek, spec.comm., psihodramske praktičarke u terapijskom radu i u superviziji Centra za psihodramu iz Zagreba.


Povezano