Objavljeno

Predstavljanje projekta “Nikola Tesla. Migrant”

Predstavljanje projekta “Nikola Tesla. Migrant” održat će se u petak, 18. svibnja od 17:30 do 18.00 u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Nakon toga, od 18:00 do 20:00 slijedi tribina “Tehnologija i migranti/izbjeglice”.

Projekt „Nikola Tesla. Migrant.“ je osmišljen s dva ključna cilja: 1) pozicioniranje Tehničkog muzeja Nikola Tesla kao mjesta interkulturalnog dijaloga i susreta, i 2) okupljanje fizičkih i javnih osoba (inženjera, programera, dizajnera, aktivista, nevladinih organizacija…) koje doprinose razvoju i distribuciji tehnoloških inovacija kojima se nastoji ublažiti aktualna izbjeglička i humanitarna kriza.

U svrhu postizanja navedenih ciljeva Muzej pokreće niz aktivnosti usmjerenih na: 1. formiranje web platforme za razmjenu znanja i informacija vezanih uz tehnološke inovacije namijenjene migrantima, izbjeglicama i preostalim marginaliziranim skupinama; 2. poticanje aktivne participacije marginaliziranih skupina (posebice izbjeglica/tražitelja azila) u muzejskim  programima (radionicama, akcijama, vodstvima).

Autorice projekta: Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT), Lea Horvat (CMS), Petra Matić, studentica muzeologije i volonterka/interkulturalna medijatorica.

Tehnološka industrija uvelike počiva na migrantima. Istraživanje koje je provela National Foundation for American Policy 2016. na 87 američkih „start-up“-ova procijenjene vrijednosti od bilijun i više dolara, pokazalo je da ih je više od polovice osnovano od strane migranata, a 71% ih zapošljava migrante na vodećim pozicijama. S druge strane velik broj osoba zaposlenih u tehnološkoj industriji okupljaju se u neprofitna udruženja s ciljem osnaživanja migranata i izbjeglica kroz tehnologiju. Razvijene su i razvijaju se brojne aplikacije koje migrantima, izbjeglicama i onima koji im nastoje pomoći pružaju informacije o tome gdje ići, kome se obratiti, gdje pronaći hranu, sklonište, obrazovanje, posao.

U kojoj mjeri migranti i izbjeglice utječu na razvoj tehnologije, bi li tehnološki razvoj bio isti bez njih i u kojoj mjeri tehnologija pomaže (i/ili odmaže) migrantima i izbjeglicama, središnje su teme o kojima će se kroz brojne primjere iz Hrvatske i susjednih zemalja raspravljati na tribini.

Gosti i gošće predavači:

Lea Horvat, Centar za mirovne studije

Branimir Šloser, Slobodna domena, Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Katarina Popović, Info Help

Filip Milenković, Techfugees Srbija

Eugen Vuković, Zelena akcija

Ana Dana Beroš, arhitektica-istraživačica
Maja Nikolandić, Are You Syrious?
Marijana Međugorac, Are You Syrious?

Voditelj tribine: Zoran Pehar


Povezano