Objavljeno

Predstavljanje dva tematska broja časopisa Život umjetnosti

Predstavljanje dva tematska broja časopisa Život umjetnosti objavljenih u 2017. godini održat će se u prostorijama Udruženja hrvatskih arhitekata (Trg bana Josipa Jelačića 3/1) u četvrtak, 11. siječnja 2018. godine, s početkom u 18.00 sati.

Ovim događajem će se obilježiti kraj dugogodišnjeg mandata glavne i odgovorne urednice Sandre Križić Roban.

Stoti broj Života umjetnosti tematski je posvećen ljubavi. U ruhu istrošenosti od prekomjerne upotrebe, riječ ljubav postala je nešto što nerijetko budi zazor. Stoga smo u eri postistine pokušali istražiti performative riječi ljubav koji sežu s onu stranu estradizacije, spektakularizacije i nadasve komercijalizacije. Na uredničku koncepciju broja osvrnut će se Leonida Kovač, dok će broj predstaviti Nataša Lah i Andrea Zlatar.

Aktualni broj Života umjetnosti pod nazivom ‘TRANS|MIGRANTNOST: psihogeografije prijelaza’ posvećen je fenomenu suvremenih migracija, kritički sagledavajući infrastrukturne, socijalne i prostorno-političke, kao i individualno-psihološke aspekte traumatičnih iskustava suvremenih ekonomskih i političkih migracija, odnosno, načine njihove medijacije posredstvom umjetničkog rada i suvremenih kustoskih praksi. O koncepciji i uredničkim izazovima temata govorit će urednica temata Ana Dana Beroš i izvršna urednica Sanja Horvatinčić, a probleme i pitanja koje radovi okupljeni u ovom broju otvaraju adresirat će se kroz razgovor s autorima u broju – Antonijem Grgićem, Irenom Bekić i Dugom Mavrinac – kao i kroz diskusiju s okupljenom publikom.

Tijekom razgovora bit će prikazan video rad Matije Kralja i Ane Dane Beroš pod nazivom Geotrauma (video, 17′, 2017.).

Geotrauma je video rad u nastajanju i konstantnom statusu prerastanja i preoblikovanja, koji bilježi tragove i propituje koloplete (su)djelovanja europskih vlasti i migracijskih politika, međunarodnih humanitarnih organizacija, „turist-volontera“ te aktivista-anarhista u „industriji katastrofe“, preispitujući i autorske pozicije. Tijekom proteklih godina, video-umjetnik Matija Kralj i arhitektica Ana Dana Beroš istražuju i dokumentiraju konstrukciju i dekonstrukciju tzv. balkanske rute, od tranzicijskog centra Dobova do grčkog otoka Lezbosa (njihov rad uključuje i bilježenje svakodnevice sirijskih izbjeglica u gradu Mardinu u sjevernoj Mezopotamiji, kao i života autohtona stanovništva na Lampedusi).

Tijekom promocije umjetnica Selma Banić izvest će akciju pod nazivom Sunce svijetli za sve jednako…, koju prati umjetnička izjava:

Suđenje Ahmedu H. nastavlja se 8., 10. i 12. siječnja 2018. na Prvostupanjskom sudu u Szegedu (Mađarska). Trans-akcija Sunce svijetli za sve jednako… izvodi se u znak podrške kampanji Free the Röszke11 te u ime solidarnosti s političkim zatvorenicima u Mađarskoj i drugdje! Krajem prošle godine, nakon više od dvije godine provedene u samici, Ahmedu H. bilo je dopušteno primiti posjetitelje. Ovo je njegova poruka:
‘(Oni) misle da su svi muslimani teroristi, pogotovo musliman u molitvi. Ali znate, nije bitno jeste li musliman, židov ili kršćanin; poštujem sva ljudska bića jer smo svi smo u jednakoj mjeri ljudski. Uspjet ćemo s porukom mira i ljubavi.’


Povezano