Objavljeno

Predstavljamo gošće vikend programa VFF-a: Catherine Driscoll, Maisie Cousins, Ione Gamble

Nadolazeći vikend, 15. i 16. listopada, u potpunosti je posvećen festivalskoj temi VFF-a “djevojke”. Ukratko vam predstavljamo tri festivalske gošće!

Posebna je gošća nadolazećeg vikenda desetog VFF-a Catherine Driscoll. Driscoll je sveučilišna profesorica iz Sydneyja koja se u svom znanstvenom radu fokusira upravo na mladenaštvo i djevojačke studije, s naglaskom na prikaze adolescencije u medijima i popularnoj kulturi.

Driscoll je autorica dviju publikacija na navedene teme: “Djevojke: ženska adolescencija u popularnoj kulturi i kulturalnoj teoriji” i “Kritički uvod u teen film”, a upravo će se na navedenim radovima bazirati predavanja koja će održati u subotu u 20h te u nedjelju u 18h.

Njezin znanstveni rad inače je usmjeren na tri polja: mladenaštvo i djevojački studiji; ruralni kulturalni studiji (s naglaskom na Australiju) te kulturalnu teoriju. Članica je i osnivačica međunarodnog udruženja za djevojačke studije. Driscoll poseban naglasak u svom radu stavlja i na online i gaming kulturu, što je čini jednom od interesantnijih sudionica ovogodišnjeg VFF-a. Više o njenom znanstvenom radu pročitajte ovdje i pridružite se navedenim predavanjima koje će ilustrirati važnost znanstvenog i feminističkog izučavanja djevojaštva.

Maisie Cousins

U vikend programu interesantna je i rasprava “Djevojke na Internetu: #umjetnost #ženstvenost #tijelo #aktivizam” u subotu 15.10. u 18 sati uz gošće iz Velike Britanije – fotografkinju Maisie Cousins, inače autorice fotografije na festivalskom vizualu, te Ione Gamble, urednicom popularnog fanzina Polyester. S gošćama ćemo razgovarati o pitanju reprezentacije ženskog tijela u umjetnosti i na internetu, a predstavit će se i Vox Teen Zine.

Rad londonske fotografkinje Maisie Cousins definira odmak od “pristojne” reprezentacije ženskog tijela, a njeni radovi podjednako zbunjuju i povremeno dižu želudac, ali pritom ne bivaju ništa manje upečatljivi. Njen rad redefinira ženstvenost, slaveći elemente ženskog tijela koje mnogi fotografi uklanjaju photoshopom. Njeni su radovi podjednako privlačni koliko repulzivni, a neke od njih ste već mogle/i vidjeti na postavljenoj izložbi Djevojke u KIC-u koja ostaje otvorena do kraja VFF-a.

Cousins je studirala na Sveučilištu u Brightonu kojeg je napustila isfrustrirana tradicionalnim pristupom fotografiji. Tada se posvetila fluidnoj i eksperimentalnoj fotografskoj praksi, koja je ubrzo poprimila njen upečatljiv stil. Kroz svoj rad primarno normalizira golotinju i stavlja naglasak na ljepotu demoniziranih dijelova ženskog tijela.

“Nature is always beautiful and also disgusting. Even the most beautiful people leak, bleed and shit.”

Otkad je krenula dijeliti svoje radove na Internetu u 15. godini života, Cousins je nadišla okvire Tumblra i Instagrama – radila je editorijale za Polyester, surađivala s Petrom Collins i izlagala u Tate-u. U iščekivanju gostovanja, kao lektiru predlažemo recentnu interesantnu analizu njenog stvaralaštva s portala Freunde von Freunden.

Ione Gamble

Ione Gamble najpoznatija je kao urednica Polyester zinea, a kao freelance novinarka surađuje s Dazed, i-D, Bust i Juxtapoz internet publikacijama. Ova dvadesetogodišnja samo-proglašena Winona Ryder wannabe postala je slavna uređujući Polyester, slaveći treš kulturu i sve djevojačko uz slogan “imaj vjere u svoj loš ukus”.

“I’ve always seen magazines as big scary elitist things, which I suppose is another thing I wanted to try and change a bit.”

Polyester slavi kulturu koja se ne smatra normativnom, kao i ljude koji pripadaju nenormativnim zajednicama. Kako je navela u jednom intervjuu, Polyester je osnovan podjednako da bi izgradio jednu novu online zajednicu, prostor gdje se ljudi mogu naći i raspravljati o lijepoj odjeći i filmovima ali i ozbiljnijim političkim problemima.

Deseti Vox Feminae festival tako će uz idealne sugovornice zatvoriti festivalsku temu, a više informacija o vikend programu potražite u najavi.

Vidimo se u subotu i nedjelju u KIC-u!


Povezano