Objavljeno

Predrasude i stereotipi – tribina u Rijeci

SpektRi vas poziva na tribinu na temu predrasuda i stereotipa koja će se održati u petak, 26. siječnja u 18h u Botelu Marina (Adamićev Gat, Rijeka). 

Predrasude i stereotipi svuda su oko nas. Iako ih ponekad nismo svjesni, oni utječu na naše odluke i na naše međusobne odnose. Sastavni su dio diskriminacije i različitih manifestacija nasilja. Zbog toga je važno probati ih razumjeti i razotkriti mehanizme koji stoje iza njihovog javljanja kako bismo ih mogli i prepoznati. Možda će nam taj proces spoznavanja ujedno dopustiti da bolje upoznamo jedni druge i ostvarimo kvalitetniju komunikaciju, što može doprinijeti razvoju kulture dijaloga koja će zatim nastaviti kotrljati kotačić prema još funkcionalnijem društvu, navode organizatori.

Znamo li kako i zašto nastaju predrasude? Koji su im najčešći oblici? Kako diskriminiramo na osnovi predrasuda i stereotipa? Kakvo je stanje u Hrvatskoj i što možemo učiniti u vezi s time? Pozivamo vas da na ova i druga pitanja zajedno pokušamo doznati odgovore uz pomoć naših gostiju-predavača koji će ovoj temi pristupiti iz četiri različita kuta: socijalne psihologije, filozofije, sociologije i prava. Pridružite nam se na tribini i pokušajmo zajednički raspraviti problematiku i pronaći rješenja.

O predavačima:

1) Barbara Kalebić Maglica, dr. sc.: docentica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci. Predaje kolegije vezane uz stereotipe, predrasude i diskriminaciju, ujedno i popularizatorica znanosti. Govorit će o definiciji predrasuda, stereotipa i diskriminacije iz perspektive socijalne psihologije, kako oni nastaju i mogu li se smanjiti.

2) Elvio Baccarini, dr.sc.: redovni profesor etike i filozofije politike na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, pomoćnik rektorice za etiku i akademski integritet. Govorit će o etičkom pitanju diskriminacije na osnovi stereotipa i predrasuda; kako je definirati i razlikovati od drugih ponašanja.

3) Marko Mrakovčić, doc. dr. sc: docent na Katedri za sociologiju Pravnog fakulteta u Rijeci, sudionik nacionalnih znanstvenih projekata i stručni savjetnik. Govorit će kako stereotipi i predrasude mogu postati dio prevladavajućeg diskursa i postati podloga za opravdanje diskriminacije.

4) Dijana Kesonja, univ. spec. iur.: savjetnica pučke pravobraniteljice za pravne poslove i stratešku litigaciju. Kao odvjetnica je bila angažirana u sudskim postupcima radi zaštite od diskriminacije prema članovima LGBT zajednice, kao i zaštite drugih ljudskih prava. Govorit će o rezultatima istraživanja o predrasudama i stereotipima koje je njezin ured proveo prošle godine te ih usporediti s rezultatima dva prethodno provedena istovrsna istraživanja, kao i o najčešćim oblicima i područjima diskriminacije koji se prijavljuju uredu pučke pravobraniteljice.


Povezano