Objavljeno

Predavanje i film: Tko sve stoji iza Hoda za život?

Subversive festival, Zaklada Friedrich Ebert, kino Europa, Platforma za reproduktivna prava i Zaklada Solidarna pozivaju vas na javno predavanje ‘Tko (sve) stoji iza hoda za život?’ koje će se u dvorani Muller Kina Europa održati u četvrtak, 17. svibnja u 12:00 sati te na projekciju dokumentarnog filma „Protuudar na pravo na pobačaj u Europi“ koje će se u Velikoj dvorani Kina Europa održati u petak, 18. svibnja s početkom u 17 sati. 

Predavanje će održati Neil Datta, jedan od vodećih istraživača ultrakonzervativnih pokreta u Europi uz osvrte novinara tjednika Novosti Hrvoja Šimičevića i doc. dr. sc. Antonije Petrušić sa Pravnog fakulteta u Zagrebu. Raspravu će moderirati Marina Škrabalo iz Zaklade Solidarna. Predavanje će biti na engleskom jeziku uz simultano prevođenje.

Neil Datta (European Parliamentary Forum, Brisel) jedan je od vodećih istraživača ultrakonzervatinih pokreta u Europi koji zadnjih godina otvoreno napdaju ne samo seksualna i reproduktivna prava žena kao i prava manjinskih skupina, već sve otvorenije zagovaraju i urušavanje modela liberalnih demokracija nudeći kao alternativu tzv. „povratku na naravni poredak“. Neil je i jedan od aktera dokumentarnog filma „Protuudar na pravo na pobačaj u Europi“, a prije mjesec dana u Stockholmu prezentirao je svoju novu knjigu „Vizija vjerskih ekstremista za mobilizaciju europskih društava protiv seksualnih i reproduktivnih ljudskih prava“. Objavljivanje ove publikacije izazvalo je velike potrese unutar ekstremističkih krugova jer su razotkrivene njihove strategija napada na ljudska prava kao i povezanosti sa korumpiranim političarima i financiranjima od strane ruskih oligarha i zapadnih tajkuna. Nakon Stockholma, Neil kroz svoje predavanje predstavlja svoju najnoviju knjigu u Zagrebu.

Hrvoje Šimičević novinar je tjednika Novosti u kojemu je objavio neke od ključnih tekstova koji jasno razotkrivaju domaće fundamentalističke organizacije i njihovu povezanost za ultra-radikalnim pokretom kao što je „Tradicija, obitelj, vlasništvo“ ili „Ordo Iuris“ – koji je glavni predvodnik napada na ženska ljudska prava u Poljskoj a njihova aktivnost je bila vidljiva i u Hrvatskoj oko napada na Istanbulsku konvenciju. Pažnju javnosti je posebno privukao Hrvojev tekst „Luka Potop“ u kojemu je razotkrio kako vjerski radikali regrutiraju mlade putem interneta.

Doc. dr. sc. Antonija Petrušić je docentica na Pravnom fakultetu u Zagrebu, te se zadnjih godina bavi i znanstvenim istraživanjima vezanim uz razumijevanje mobilizacija vjerskih radikalnih grupa u Europi. Sa svojim kolegama 2017. godine objavila je znanstveni rad „Gaining Political Power by Utilizing Opportunity Structures: An Analysis of the Conservative Religious-Political Movement in Croatia“ koji je također uznemirio domaće radikalne vjerske organizacije.

“Protuudar na pravo na pobačaj u Europi”
Režija i scenarij: A. Jousset i A. Rawlins-Gaston, produkcija: ARTE 2018, 50’’ 

Ovaj dokumentarni film prvi je razotkrio tajni dokument europskog fundamentalističkog pokreta „Povratak naravnog poretka: agenda za Europu“ čiji akteri djeluju i u Republici Hrvatskoj. Film detaljno opisuje na koji način se ultra-konzervativne organizacije mobiliziraju i tajno financiraju od strane tajkuna i oligarha kako bi ograničavale ljudska prava u Europi i urušavale liberalne demokratske poretke. Nakon projekcije biti će kratak razgovor sa Neil Dattom, jednim od aktera dokumentarnog filma.

Za sva pitanja molimo Vas da se javite na ivan.blazevic@solidarna.hr

Više informacija o događanjima možete potražiti na Facebook stranici eventa.

Povezano