Objavljeno

Povijest kao tema suvremene umjetnosti / predavanje Leonide Kovač

U subotu, 28. listopada u 19 sati u AK Galeriji teoretičarka Leonida Kovač drži predavanje Povijest kao tema suvremene umjetnosti.

Predavanje se bavi načinima na koje djela suvremene umjetnosti koja je moguće razmatrati u kontekstu intermedijskih kritičkih umjetničkih praksi ponovo promišljaju značenja pojma povijesti. Umjetnički postupci o kojima je riječ artikuliraju umjetničko djelovanje kao spoznajnu praksu inzistirajući na uočavanju odnosa između prostorno i vremenski prividno udaljenih i nepovezanih fenomena.

Kroz komparaciju i vizualne primjere poznatih i manje poznatih radova suvremenih umjetnika i umjetnica, predavačica će proanalizirati pojam povijesti i načine kako se suvremena umjetnost odnosi prema tom pojmu.

Ulaz je slobodan.

Facebook event možete pronaći ovdje.

***

Leonida Kovač je povjesničarka i teoretičarka umjetnosti, kustosica, te izvanredna profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Koncipirala je i realizirala tridesetak autorskih izložbi, bila je povjerenica i kustosica hrvatskog paviljona na Bijenalu suvremene umjetnosti u São Paulu (2002.) i na Bijenalu u Veneciji (2003.). Od 2002. – 2005. bila je izabrana potpredsjednica Međunarodne udruge kritičara umjetnosti – AICA. Objavila je sljedeće knjige: Konteksti, Naklada Meandar, Zagreb, 1997., Kodovi identiteta, Naklada Meandar, Zagreb, 2001., Edita Schubert, Horetzky, Zagreb, 2001., Relacionirane stvarnosti, Meandarmedia, Zagreb, 2007., Gorki Žuvela: Izmislite sebe, Gliptoteka HAZU, Zagreb, 2009, Anonimalia: Normativni diskurzi i samoreprezentacija umjetnica 20. stoljeća, Izdanja Antibarbarus, Zagreb, 2010., U zrcalu kulturalnog ekrana: Jagoda Kaloper, Hrvatski filmski savez, Zagreb, 2013., Tübingenska kutija: Eseji o vizualnoj kulturi i biopolitici, Izdanja Antibarbarus, Zagreb, 2013., Edita Schubert: Retrospektiva, Galerija Klovićevi dvori, Zagreb, 2015.

 


Povezano