Objavljeno

Pongračevo – demografska oaza Zagreba (nema fontanu), traži odgovarajuću školu

Inicijativa bolji život Trešnjevka, sutra u 11 sati u Parku Kate Šoljić (Selska cesta) organizira okupljanje građana/ki radi očuvanja jedine preostale javne površine u naselju Pongračevo na Trešnjevci.

Brzorastući kvart na prostoru bivše vojarne na Selskoj ulici širi se nevjerojatnom brzinom. U samo nekoliko godina, izgrađeno je gotovo 2000 stanova, u koje je uselilo preko 4000, uglavnom mladih ljudi. Gradnja traje i dalje, i samo se u ovom trenutku grade tri nove zgrade svaka s po dvjestotinjak stanova. Međutim, javnih sadržaja koji bi popratili povećanje broja stanovnika u kvartu – nema.

Osnovna škola August Šenoa već treću godinu za redom muku muči s upisom dodatnih prvašića, kojih je svake školske godine sve više. Područna škola prošle je godine zbog potrebnih povećanja kapaciteta sobu zbornice prenamijenila u učionicu. Unatoč tome što iz godine u godinu broj djece dodatno raste, prostorije škole i dalje koristi područni vrtić, i sam prekapacitiran, a Gradski ured za obrazovanje tvrdi da nema potrebe za njegovim izmještanjem, iako se izgradnja nove škole spominje samo u teoriji.

Konkretno, OŠ August Šenoa 2015/16. godine upisala je četiri prva razreda, a već 2016/17. godine pet prvih razreda, dok škola trenutno u najavi ima čak šest prvih razreda za školsku godinu 2017/18. Uzevši u obzir trend izgradnje naselja i dodatnih useljavanja koja slijede, broj razreda u bližoj budućnosti definitivno će dodatno rasti. Masovna izgradnja novih zgrada i dalje se dopušta, a time i doseljenje mladih obitelji, te je procjena da će uže područje naselja, koje čini svega 10% ukupne površine Pongračeva, uskoro brojiti 6000 ljudi. Cijelo područje Pongračeva je prema popisu stanovništva iz 2011. godine imalo 6116 stanovnika, a u samo pet godina broj stanovnika gotovo se udvostručio. To znači da je u novoizgrađenu desetinu naselja uselila još jedna cijela populacija naselja, a od javnih sadržaja građani/ke su dobili/e samo uređeni park i nekoliko kafića.

„Infrastuktura ni na koji način ne prati rast naseljenosti, javni sadržaj ne postoje. Za dječje igralište borili smo se peticijom, a jedina livada i park izlaze na Selsku ulicu“, poručuju iz Inicijative te traže izgradnju škole na jedinom preostalom dijelu zemljišta u naselju na kojem nisu podignute stambene zgrade, a na kojem je ujedno i prema važedem GUP-u predviđena izgradnja objekta školske namjene (D5).

Ističu kako neće dozvoliti daljnju gradnju stambenih zgrada sve dok se Grad ne počne ozbiljno baviti popratnom javnom infrastrukturom. Traže novu školu i zaustavljanje daljnje izgradnje naselja bez plana. 

„Nastavit ćemo se svim raspoloživim sredstvima boriti za podizanje kvalitete života stanovnika Pongračeva, kao i osiguranje minimalnog standarda življenja u naselju. Osim riječima, pokažite i djelima da vam je doista stalo do demografske obnove te osigurajte budućnost našoj djeci!“, poručuju iz Inicijative bolji život Trešnjevka, a susjede i sve građane/ke pozivaju da im se sutra, u subotu, 25. ožujka pridruže u borbi za novu školu.

Moguće je potpisati i peticiju za izgradnju škole – Peticija za izgradnju osnovne škole – Trešnjevka (Pongračevo).

Povezano