Objavljeno

Politička škola za umjetnike 2018.

Vasja Lebarić za BLOK

Otvorene su prijave za sudjelovanje u programu Političke škole za umjetnike i sve zainteresirane. Namjera ovog tromjesečnog obrazovnog programa jest ponuditi uvid u kritiku političke ekonomije, osnovne teorijske koncepte i historijat kapitalizma te u osnove socijalizma kao njegove alternative, uz poseban naglasak na ulogu i mjesto umjetnosti u njima.

Politička škola za umjetnike (i sve zainteresirane) pokrenuta je 2016. godine, i ovo je njezino treće izdanje. Motivacija za uspostavljanjem kontinuiranog obrazovnog programa takvog profila je dvostruka: s jedne strane, radi se o reakciji na suvremene transformacije u polju obrazovanja, i posebno umjetničkog obrazovanja te, s druge, o reakciji na transformacije političkog polja i posljedice tog restrukturiranja na umjetnost.

Umjetnost 20., a onda i 21. stoljeća, obilježena je stalnim napetostima zbog svog odnosa s politikom i političkim organiziranjem. Politiku i političko organiziranje je danas prevladao aktivizam, uslijed šireg procesa ‘diskreditiranja’ ljevice kroz 20. stoljeće. Pod pritiskom zahtjeva za direktnim akcijama u ropotarnicu prošlosti bačeno je i političko obrazovanje koje je nekoć bilo konstitutivnim dijelom političkog organiziranja odozdo.

Politička škola za umjetnike (i sve zainteresirane) strukturirana je u 3 trodnevne sesije (vikendom) uz pozvane izlagače, a održava se od 23. veljače do 22. travnja 2018. Uvodna izlaganja bit će popraćena raspravama koje će se temeljiti na unaprijed zadanoj literaturi, kao i terenskim predavanjima na području Zagreba. To podrazumijeva pripremu za svaki susret, kao i volju za sudjelovanjem u kolektivnom radu.

 

PROGRAM
 

1. sesija: Kritika kapitalizma (23. – 25. veljače 2018.)

Mira Bogdanović: Nastanak i razvoj kapitalizma

Stipe Ćurković: Klase i klasna teorija

Ivana Perica: O ideologiji (i) umjetnosti

Vesna Vuković: Privatizacija kulture (terensko predavanje)

 

2. sesija: Povratak socijalističke vizije (23. – 25. ožujka 2018.)

Nikola Vukobratović: Socijalizam i rođenje masovne politike

Andreja Gregorina: Socijalistički i marksistički feminizam

Krešimir Zovak: Socijalistička država i njezine kontradikcije

Ana Kutleša: Umjetnička produkcija u socijalističkoj Jugoslaviji (terensko predavanje)

 

3. sesija: Politika umjetnosti i kulture (20. – 22. travnja 2018.)

Goran Pavlić: Nastanak institucije umjetnosti

Srđan Kovačević i Tena Gojić: Što nam politički film može reći?

Emil Jurcan: Politička forma arhitekture

Ivana Hanaček: Materijalistička perspektiva u povijesti umjetnosti (terensko predavanje)

 

UPUTE ZA PRIJAVU

Prijave se šalju na mail: blok@blok.hr (subject: Politicka skola 2018) do 5. veljače 2018.

Škola je namijenjena svim zainteresiranima koji žele steći uvid u osnovne teorijske koncepte i historijat kapitalističkih društvenih odnosa, kao i njihovu socijalističku alternativu. Ne traži se posebno predznanje, ali je važno da polaznici budu redoviti, da ispunjavaju obaveze i da doprinose procesu zajedničkog rada. Škola nije namijenjena onima koji pohađaju doktorske studije iz društveno-humanističkih znanosti, za koje se pretpostavlja da već barataju ovim pojmovima i konceptima. Prijave doktoranata neće se razmatrati.

Prijava treba sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime, godina rođenja, obrazovanje (formalno i neformalno), ustanova (ako ste zaposleni ili studirate) ili organizacija (ako ste aktivni u nekoj od organizacija ili kolektiva) te kraće motivacijsko pismo (do dvije kartice) u kojemu ćete izložiti koliko ste upoznati s temama i kontekstom, zašto vas škola zanima i što od nje očekujete.

Prethodno poznavanje problematike i dosadašnji angažman nisu kriterij selekcije sudionika, već će nam pomoći da nastavu prilagodimo stupnju predznanja. Motivacija i interes bit će ključni u odabiru.

Škola je besplatna. Održava se u Zagrebu, a broj polaznika je ograničen. U želji da program učinimo dostupnim i onima koji ne žive u glavnom gradu, osigurali smo financijska sredstva za put i troškove smještaja za pet polaznika. Stoga posebno ohrabrujemo zainteresirane koji žive i rade izvan Zagreba, u Hrvatskoj i regiji, da se jave.

Za eventualna dodatna pitanja možete pisati na: blok@blok.hr.

Više informacija možete pronaći na: www.blok.hr.