Objavljeno

Pokrenuta kampanja #NIJEkompliment za suzbijanje seksualnog uznemiravanja

U okviru projekta ‘Ja znam! Ja djelujem!‘ kojeg provodi Ženska soba – Centar za seksualna prava, pokrenuta je kampanja #NIJEkomplimetnt kojoj je cilj osvijestiti što više mladih ljudi o tome što je seksualno uznemiravanje, te kako i zašto ga treba spriječiti.

U sklopu kampanje nastala je i facebook stranica NIJEkompliment, na kojoj svi i sve, bez obzira na spol, rod ili dob mogu objavljivati svoja ili tuđa iskustva sa seksualnim uznemiravanjem.

Seksualno uznemiravanje je jedan od najčešćih oblika seksualnog nasilja i ono obuhvaća neželjena seksualna ponašanja koja ne uključuju nužno fizički dodir, a osobu dovode u neugodan i ponižavajući položaj, te izazivaju osjećaj srama. 

Iako živimo u 21. stoljeću, za seksualno uznemiravanje kao oblik seksualnog nasilja većina zakonodavstva nema mehanizam sankcioniranja. U Hrvatskoj je spolno uznemiravanje uvedeno u Kazneni zakon 2013. godine te je za takvo djelo predviđena kazna do 1 godine zatvora.

Takav oblik seksualnog nasilja se najlakše tolerira i smatra se trivijalnim problemom koji se s lakoćom može izbjeći i zaustaviti, što najčešće nije točno. Vrlo često se radi o ponašanjima koja se ponavljaju kroz dulje vremensko razdoblje i za koje osoba koja mu je izložena ne može naći jednostavno rješenje. Ključni element njegove provedbe je moć, odnosno, provodi ga osoba koja je u moćnijoj poziciji od osobe nad kojom se ono provodi (npr. nadređeni/a nad podređenom/im, profesor/ica ili asistent/ica nad student/ic/om, poslodavci nad posloprimcima, i slično).

Neki od najčešćih oblika seksualnog uznemiravanja su neželjene seksualne primjedbe i verbalni prijedlozi, nepoštivanje privatnog prostora, emocionalno proganjanje, neprikladna pažnja, komentiranje izgleda, spola i seksualne orijentacije, vulgarna gestikulacija, zviždanje i dodirivanje ili ‘hvatanje’ intimnih dijelova tijela.

Istraživanja u Hrvatskoj su pokazala da je čak 90% studentica proživjelo neki oblik seksualnog uznemiravanja, pa ipak je unatoč tome seksualno uznemiravanje u našem društvu i dalje tema o kojoj se ne govori dovoljno, niti je se uzima za ozbiljno. Također, za 90% slučajeva seksualnog uznemiravanja djece nikad ne saznajemo – zbog srama, straha ili pritiska okoline koja toj istoj djeci u kasnijoj dobi najčešće komentarima poput ‘Pa to je samo kompliment’ ignorira i tretira seksualno uznemiravanje kao beznačajan fenomen, a odgovornost i/ili krivnju prebacuje na osobu koja je ustvari žrtva.

Kampanja #NIJEkomplimetnt potiče mlade koji se susretnu sa seksualnim uznemiravanjem da se za pomoć obrate:

– Odrasloj osobi u koju imaju povjerenja (roditelji, stariji brat/sestra,…)
– Stručnoj osobi (profesoru/profesorici, pedagogu/pedagoginji, psihologu/psihologinji,…)
– Nadležnim institucijama i tijelima (npr. zdravstvenoj ustanovi, policiji, državnom odvjetništvu,…)
– Udruzi Ženska soba – Centar za seksualna prava: 01/61 19 444

Više informacija o kampanji možete potražiti na službenoj facebook stranici.

Povezano