Objavljeno

Podignuta optužnica protiv talijanskih prizivača savjesti koji su uzrokovali smrt trudnice

Marš za život u Italiji

Na Siciliji je podignuta optužnica protiv sedam liječnika Odjela za ginekologiju i opstetriciju bolnice Cannizzaro u Cataniji zbog ubojstva iz nehaja vezano uz tragičnu smrt Valentine Milluzzo koja je preminula uslijed komplikacija u trudnoći nakon što joj je u bolnici zbog priziva savjesti uskraćen pobačaj.

Prije dvije godine, sedam liječnika gledalo je kako mlada žena Valentina Milluzzo prolazi kroz agoniju i trpi nesnosnu bol satima, istovremeno joj odbijajući osigurati adekvatnu zdravstvenu skrb i napraviti abortus dokle god je bilo fetalnih otkucaja srca. Usprkos očitom pogoršanju njenog stanja i molbama obitelji, liječnici su ostavili pacijenticu da umre. Takav ishod mogao se spriječiti odgovarajućom medicinskom intervencijom.

U Irskoj je smrt Savite Halappanavar izazvala prosvjede, koji su naposljetku doveli do revolucije protiv zabrane abortusa i time izazvanog dugotrajnog nanošenja boli i patnje generacijama žena u toj zemlji.

U Italiji je, međutim, reakcija na Valentininu priču bila minimalna. Iako je bila pokrivena u medijima, priča je imala relativno slab odjek u javnosti. Iz toga bi se moglo zaključiti da je prema mišljenju većine ovaj slučaj zapravo aberacija od uobičajene prakse budući da je abortus u Italiji legalan. Nažalost, tome nije tako. Sedam od deset talijanskih liječnika odbija izvršiti pobačaj, pozivajući se na prigovor savjesti, a u nekim dijelovima Italije ova brojka penje se i do 90 posto.

Talijansko zdravstvo poznato je kao konzervativno i usko povezano s Katoličkom crkvom. Vertikalni institucionalni pritisak toliko je snažan da su liječnici koji ženama osiguravaju medicinsku skrb u vidu abortusa često izolirani na radnom mjestima i otežano im je napredovanje u karijeri. Iz toga je za zaključiti da je abortus u Italiji zapravo manje pitanje savjesti, a više pitanje vlastitog interesa.

Važno je imati na umu da je prigovor savjesti koncept koji promoviraju oni koji se zalažu za ograničavanje prava povezanih s abortusom, odnosno zabranu/održavanje zabrane istog. Čak i u Irskoj, gdje je provedena javna rasprava koja je dovela do nadmoćne pobjede u korist zaštite ženskih reproduktivnih prava, prigovor savjesti ostaje sredstvo kojim se služe oni koji žele poremetiti demokratski proces.

Iste sile koje su odgovorne za malen broj liječnika koji se ne pozivaju na prigovor savjesti te koji su voljni pomoći ženama u Italiji, sada djeluju kako u Irskoj, tako i širom svijeta, gurajući ekstremno desne ideje i njihovu provedbu u prvi plan. Te ideje naoko se često mogu činiti razumnima, no zapravo su pokušaji prisilnog ograničavanja mogućnosti izbora ženama, koje na taj izbor, kao i na kontrolu nad vlastitim tijelima i zdravljem, imaju potpuno pravo.

Izvor: Euractiv

Prevela i prilagodila: Lea Lesjak


Povezano