Objavljeno

Otvorena stranica dostajemrznje.org za prijavu ispada mržnje i netolerancije na javnim mjestima

GONG i Kuća ljudskih prava pokrenuli su internetsku stranicu dostajemrznje.org na kojoj će građani i građanke moći prijaviti diskriminatorne poruke i govore mržnje koji se sve učestalije pojavljuju u obliku grafita, isticanja zabranjenih simbola, neprimjerenog skandiranja na stadiona i širenja govora mržnje putem društvenih mreža, medija ili javnih skupova.

U razgovoru za Novosti, Dražen Hoffmann je objasnio kako je čitav postupak prijave potpuno anoniman, a ukoliko se odluče na takvu prijavu, građani/ke će biti zamoljeni za dodatne dokazne materijale poput fotografija, videa, skenova ili linkova na stranice problematičnih sadržaja. Administratorski tim, sastavljen od osoba koje se bave zaštitom ljudskih prava i antidiskriminacijskim pravom, prijave će pretvoriti u službene predstavke te će s njima uz popratnu adekvatnu pravnu argumentaciju nastupiti prema nadležnim tijelima.

Stranica je pokrenuta zbog činjenica da se prešućivanjem, odnosno toleriranjem mržnje u javnom prostoru ona zapravo normalizira, a nereagiranjem iz gađenja, blaziranosti ili letargije, ostavlja se prostor propagatorima šovinističkih ideja da svoje nastupe nastavljaju i zaoštravaju.

„Huškanje, diskriminacija i otvoreno širenje mržnje gotovo su modus operandi u jednom dijelu hrvatskih medija, koji godinama na sličan način neometano funkcioniraju. Postoji velik prostor za rigidno nacionalističku, protumanjinsku retoriku, pri čemu je osobito srpska nacionalna manjina izložena ocrnjivanju i demonizaciji. O Srbima u Hrvatskoj postoji svakodnevna produkcija podozrivog govora, diskvalifikacija temeljem etničke pripadnosti, pa i otvorenih zaziva uskrate prava koji se neproblematično pronose. Medijski tretman obilježen sirovim pežorativnim i ponižavajućim prikazivanjem podnose i rodne i seksualne manjine. Ono što je novo u Hrvatskoj jesu širenje zazora prema izbjeglicama i migrantima, ksenofoban i islamofoban diskurs, karakterističan za zapadnoeuropske antiimigrantske struje“ kazao je Hoffmann za Novosti.

Posebno je problematično što ne postoji sustavno djelovanje kojim bi se suzbio govor mržnje, a mnogi koji se koriste takvim diskursom često posežu za zaštitom ‘slobode govora’ kako bi se obranili od negativnih komentara.

„Pojedini akteri javno operiraju iskrivljenim shvaćanjem toga što je govor mržnje i kako ga tretirati, a čine to mahom iz pobuda političkog poborništva. Proglašavaju očitu satiru i političke komentare širenjem netrpeljivosti, a negiraju postojanje stvarnog stvaranja mržnje, sustavno uperenog na ranjive i manjinske skupine u društvu. Nastoje istodobno stvoriti nedodirljive političke figure i obraniti širenje mržnje kao slobodu govora. Ovakvo postupanje ne potječe iz nerazumijevanja problematike, već iz svjesne manipulacije i protudemokratskih ciljeva“ objasnio je aktivist GONG-a.

Stranicom dostajemrznje.org želi se poslati poruka da šutnja nije rješenje i da će uvijek postojati netko tko će se pobrinuti za formalnopravni aspekt prijavljivanja bilo kakvih oblika mržnje. [M.J.] Novosti


Povezano