Objavljeno

One uživaju na Kratkim slikama

U četvrtak, 23. studenog s početkom u 19:30 u MM Centru (Savska 25, Zagreb) održat će se još jedna projekcija Kratkih slika, ovog puta posvećena užicima i ženskoj zabavi. Projekcija uključuje tri filmska naslova, ‘Trešnje’, ‘Snježni kanon’ i ‘Mi biramo mliječnu stazu’, a ulaz je, kao i obično, besplatan. 

Tri filma o užicima i ženskoj zabavi. Erotski i avanturistički raspoložene, one kreću put hotelskih soba, apartmana zimovališta, diskoteka i taksija, u Kopenhagen, Francuske Alpe i Beč. Sebično žensko je zadovoljstvo, na ekranu i u smiješku nas promatračica. Gledateljice i filmašice, ovo je za nas.

Trešnje (Kirschenzeit), r. Friedl vom Gröller, AT, 2011, 3′, 16mm

Crno-bijela salonska minijatura o međugeneracijskoj egzibicionističkoj igri između starijeg para i mlade sluškinje, oko zdjele trešanja. Friedl vom Gröller austrijska je filmašica, fotografkinja, profesorica i akcionistica, koju je zagrebačka publika intimno upoznala 2016. na izložbi i projekciji FK – Friedl Kubelka. One is Not Enough.

Snježni kanon (Snow Canon), r. Mati Diop, FR, 2011, 33′, DCP
Francuski i engleski, s engleskim podnaslovima

Vanina je francuska tinejdžerica prepuštena dokolici u kolibi zimovališta u Francuskim Alpama, koju prekida dolazak američke baby sitterice Mary Jane. Zabavljenost u ugodi samotne dosade zamjenjuje senzualno vibriranje njihovog susreta. Igrani film Mati Diop, redateljice i glumice koja je poznatija po hibridnijim filmovima poput „Tisuću sunaca“, Grand Prix dobitnika na 25 FPS-u 2013.

Mi biramo Mliječnu stazu (Os der valgte Mælkevejen), r. Eva Marie Rødbro, DK, 2015, 28′, DCP
Danski, s engleskim podnaslovima

Žensko pleme priprema se za večernji izlazak. Umjetni nokti, umjetna kosa i umjetni ten odskaču od naših predodžbi o skandinavskoj estetici minimalizma. Dezorijentirajući antropološki dokumentarac o generacijskom maksimalizmu danske redateljice i fotografkinje Eva Marie Rødbro s kojim je diplomirala na Nacionalnoj danskoj filmskoj školi 2015, prikazan na brojnim međunarodnim festivalima.

Kratke slike su projekt posvećen inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije. Program 23. studenog dio je programske cjeline Iz Kratke baze 25 FPS-a fokusirane na suvremeni kratkometražni film.

Više informacija o projekciji možete potražiti na Facebook stranici događanja.