Objavljeno

Odlukom Ustavnog suda borba za očuvanje prava na izbor tek počinje

Foto: N1 (screenshot)

Ustavni sud odbacio je ocjenu ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece te je naložio Saboru da u roku od dvije godine donese novi Zakon i tako krajnju odluku prebacio na zakonodavca. Ovime je i anti-choice udrugama poput U ime obitelji i Vigilare omogućeno da krenu u ofenzivu i tijekom sljedeće dvije godine izvrše pritisak na zastupnike/ce kako bi se pravo žene na izbor dodatno otežalo.

Danas je u 11:00 sati na konferenciji za novinare predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović objavio odluku Ustavnog suda kazavši kako je pravo na privatnost inherentno pravo žene da odlučuje o vlastitom duhovnom i tjelesnom integritetu. Za odluku je glasalo 12 sudaca, a samo je Miroslav Šumanović glasao protiv.

Na konferenciji je Šeparović kazao kako je prekid trudnoće prije svega moralno pitanje koje se ne tiče samo savjesti, prava i dostojanstva žene (koja želi, odnosno namjerava prekinuti trudnoću) već se ogleda i u stajalištu određene društvene zajednice o etičkoj prihvatljivosti ili neprihvatljivosti nekog čina, filozofskim i etičkim stavovima o pravu na zaštitu i pravu na dostojanstvo ljudskog bića i prije rođenja, i slično.

“Ne smatramo da postoji Ustavom zajamčeno pravo na pobačaj kao ljudsko pravo, već postoji pravo na privatnost, koji uključuje zaštitu obiteljskog života i dostojanstva i pravo na slobodu da žena sama do 10. tjedna trudnoće odluči o tome hoće li nastaviti trudnoću ili ne, a nakon toga nastupa javni interes”, izjavio je Šeparović.

Šeparović je kazao kako praksa Europskog suda za ljudska prava navodi da ‘nerođeno dijete ne smatra osobom u smislu zaštite člankom 2 Konvencije’. Rekao je i kako zakoni neće osujetiti ženu da odustane od prekida trudnoće, već to može samo učiniti ugrožavajući svoje zdravlje, pa se zabrana prekida trudnoće zato smatra nedopustivom.

“Ocjena ustavnosti zakona ovisi o tome je li zakonodavac uspostavio ravnotežu između suprotstavljenih prava i interesa, a to nije u nadležnosti Ustavnog suda, već zakonodavca.” poručio je Šeparović.

Ustavni sud odluku je donio na temelju dva osnovna prigovora. Prvim prigovorom navodi se kako je proglašenjem novog Ustava RH nakon osamostaljenja, izgubljena ustavna osnova Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Međutim, Šeparović je kazao kako činjenica da su zakoni doneseni po starom ustavu, ne znači da su oni nevažeći i da su u neskladu s Ustavom.

Drugi prigovor temelji se na tvrdnji da je pravo na život ispred svih prava ljudskih bića.

“Iz Ustava se ne mogu izvlačiti dijelovi, već se mora voditi računa o cjelini. Ustav ne problematizira imaju li pravni subjektivitet nerođena bića. Osim toga, Ustav štiti pravo na privatnost i nepovredivost obitelji, slobodu samoodređenja. Pravo na privatnost je inherentno pravo žene da odlučuje o vlastitom duhovnom i tjelesnom integritetu. Miješanje je dozvoljeno samo ako je u skladu sa zakonom i ako to ima legitimne ciljeve” izjavio je Šeparović.


Na Saboru odluka o obveznom savjetovanju i troškovima prekida trudnoće

Šeparović je kazao i kako pitanje kada započinje ljudski život nije u nadležnosti Ustavnog suda, već zakonodavca. Smatra i kako je na zakonodavcu da novim zakonom odredi preventivne i edukativne mjere, kako bi prekid trudnoće bio izuzetak. U novi se zakon može uvesti element ‘vremena za razmišljanje’ tijekom kojega bi ženama morale biti dostupne sve informacije o njenim pravima i o trudnoći – o jaslicama, radnim pravima, kontracepciji, sigurnom seksu i slično. Na Zakonu je također da odredi pitanje troškova, odnosno hoće li prekid trudnoće plaćati žena ili će to biti na teretu sustava. Na Saboru je i da odredi pitanje priziva savjesti doktora.

Odluku Ustavnog suda komentirao je ministar zdravstva, Milan Kujundžić, kazavši kako Vlada mora prihvatiti odluku Ustavnog suda.

“Izradit ćemo novi zakon i krenuti u široku pripremu i javnu raspravu. Vlada će čuvati prvo na život, koji počinje sa činom začeća i pravo žene na odabir. Razmotrit ćemo mjere koje je sugerirao Usud, ali i svi koji budu sudjelovali u raspravi. Učinit ćemo sve da se – ne zabranom, već pozitivnim mjerama – što manje žena odluči na to. Učinit ćemo sve, od zakonskih i edukativnih do socijalno-materijalnih mjera da spasimo svaki život, tako da se žena ne boji i ne pita hoće li imati za mlijeko, hranu, stvari za školu”, poručio je Kujundžić. 

HDZ-ova zastupnica Branka Juričev Martinčev otkrila je kako će svaka žena koja bude zahtijevala prekid trudnoće morati proći obavezno savjetovanje, odnosno edukaciju – i prije 10. tjedna trudnoće.

Iako brojni međunarodni dokumenti štite pravo na život, oni ne daju odgovor na pitanje kada život počinje, a čini se da je upravo to karta na koju će igrati anti-choice udruge. Nameće se pitanje kako će prijedloge Ustavnog suda u donošenje novog Zakona ukomponirati članovi vladajuće stranke, u čijem programu stoji kako ‘Vjeruje u osobnu slobodu, odgovornost i neovisnost svakog čovjeka stoga će štititi dignitet ljudskog bića od začetka života.’

“Osnaživat ćemo obitelj i razvijati kulturu života. To ne podrazumijeva zabranu pobačaja na zahtjev, o čemu se neutemeljeno nagađalo ovih dana. Usklađivanje obiteljskog i poslovnog života temelj je svake uspješne pronatalitetne politike. Pred nama je mnogo izazova, a Vlada to prepoznaje i učinit će maksimum da okrenemo negativne trendove. Bitno je da se mladi lakše odlučuju na roditeljstvo, a ne da u pojedinim krajevima nestane populacije.” kazao je premijer Plenković.


Anti-choice ofenziva

Krešimir Planinić iz udruge U ime obitelji također je komentirao odluku Ustavnog suda. “Ustavni sud nije zakonodavac, Sabor je zakonodavac i to je prvenstvena adresa na koju apeliramo, potrebno je izmijeniti zakon. Je li to referendum ili nešto drugo, ali objektivno, nikad nećemo odustati od zaštite života.”

Planinić je još prošle godine najavio kako udruga U ime obitelji neće isključiti nijedan demokratski i pravni akt koji im stoji na raspolaganju kako bi zaštitila pravo na život nerođene djece.

“Na raspolaganju nam je Europski sud za ljudska prava, hod za život koji ćemo iduće godine opet organizirati, a jedan od alata je i referendum” kazao je tada Planinić.

Gostujući na n1 televiziji doktorica Natalija Kanački iz udruge U ime obitelji kazala je kako njezina udruga nije za potpunu zabranu pobačaja, međutim, smatra kako je tema za Sabor koji će pobačaj biti dozvoljen.

Inicijativa Pro Life nakon odluke Ustavnog suda obratila se medijima, kazavši kako njeni članovi i članice u idućih 40 dana kreću u borbu za ‘zaštitu prava nerođenih’.

“Legalisti smo, želimo se legalno boriti, mi krećemo u 40-dnevnu kampanju prikupljanja potpisa, obratit ćemo se Plenkoviću i Petrovu da u dvije godine donesu zakon. U tom smislu, krene peticija koja će se prikupljati diljem Hrvatske”, rečeno je iz inicijative.

“Od danas pravna bitka prelazi u kampanju koja će trajati 40 dana. Sud je ovaj zakon proglasio formalno neustavnim i to je naš temelj. Ustavni sud je dužan definirati početak života, za to ima nedvojbenu argumentaciju, jasno je da život počinje u trenutku začeća. Ne znamo kako će sabor i vlada pokušati odsjeći taj gordijski čvor i nas uvjeriti da postoji pravo na pobačaj, a da je pravo na privatnost iznad prava na život”, poručili su iz inicijative. 

Medijima se obratio i Vice Batarelo, predsjednik udruge Vigilare.

“Nažalost, mi danas nismo osigurali temeljno ljudsko pravo, a to je pravo na život i rođenje. Ustavni suci su zakazali po pitanju pravde i vječno su izbjegli pitanje kad počinje ljudski život. No, tiha Hrvatska neće šutjeti i dopuštati da se gazi po pravima nerođene djece. Od danas pa do Uskrsa kreće kampanja pod imenom “Imam pravo živjeti”, peticija će se prikupljati po cijeloj Hrvatskoj. Vrijeme je da prestanemo ignorirati ovo pitanje, da odbacimo fiškalske sofizme i ideološke fraze i da ne ignoriramo bespomoćnu djecu jer su tako mala”, rekao je Batarelo.


Borba za prava žena se nastavlja

Na odluku Ustavnog suda priopćenjem za javnost reagirao je i feministički kolektiv fAKTIV, još jednom podsjetivši na prosvjedni marš koji će se održati na 8. mart u 18 sati na Trgu žrtava fašizma, a čija je ovogodišnja glavna tema borba za ugrožena seksualna i reproduktivna prava žena.

“Danas objavljena odluka Ustavnog suda da odbaci zahtjev Hrvatskog pokreta za život i obitelj i udruge “U ime obitelji” za ocjenu ustavnosti važećeg tzv. Zakona o pobačaju ne znači previše za zaštitu prava žena ako se pogledaju preporuke Zakonodavcu, koje u ovoj političkoj klimi otvaraju mogućnost uvođenja savjetovanja prije pobačaja, što se u drugim zemljama pokazalo pogubnim za pravo žene na izbor i otvorilo prostor za ulazak anti-choice organizacija u javne bolnice

Udruga ‘U ime obitelji’ već je najavila da će nastaviti raditi na izmjeni Zakona, a spominjao se i novi referendum, tako da nas u sljedeće dvije godine čeka teška borba za ionako krhka seksualna i reproduktivna prava žena. Poručujemo da ćemo pratiti svaki sljedeći potez, inzistirati na transparentnosti i raditi na razotkrivanju laži o pobačaju. Intervenirat ćemo i tražiti bolju i adekvatniju zaštitu reproduktivnih i seksualnih prava, kao i upozoravati na ionako loš socijalni i ekonomski položaj žena. Noćni marš je samo prvi korak!“, stoji u izjavi fAKTIV-a.

Podsjećaju pritom i na netransparentnu vanjsku politiku vlade na čelu s ministrom Davorom Ivom Stierom i Ladislavom Ilčićem, koja u Hrvatskoj ugrožava prava LGBTI osoba, kao i reproduktivna prava žena, te poručuju: „E, pa nećete!  Nećete nas niti prevariti, niti zastrašiti, niti ćemo vam to dopustiti!” 

Dvosmislene izjave vladajućih, koji s jedne strane, kako bi se dodvorili svom biračkom tijelu, ističu poziciju stranke o zaštiti života od začeća, dok s druge strane navode kako pobačaj neće zabraniti, jasan su signal da odlukom Ustavnog suda borba za očuvanje reproduktivnih prava žena nije gotova. I dalje ostaje otvoreno pitanje hoćemo li se svrstati uz bok zemalja koje, istina pobačaj ne zabranjuju, ali ga dozvoljavaju samo u slučaju silovanja i incesta ili kada je život majke ugrožen te ženama, ionako tešku odluku, otežavaju prisilnim savjetovanjem, na što je u svojoj reakciji upozorio i CESI. [E.H./Ž.V.]

Povezano