Objavljeno

Obitelj i Obrazovanje, multimedijalna reagiranja na odgojne i obrazovne diskriminacije

U riječkom Malom salonu u četvrtak 30. listopada u 20 sati otvara se grupna izložba umjetnika/ica, studenata/ica i građana/ki okupljenih u projekt O-O, Obitelj i Obrazovanje, multimedijskim reagiranjima na odgojne i obrazovne diskriminacije, koji/e svojim radovima kreativno i kritički promišljaju trenutna društvena previranja. Također, u petak 7. studenoga u 20 sati, na istoj će se lokaciji održati predstavljanje zbornika ‘Javne kuće’.

Prošle je godine hrvatska svakodnevica napadnuta sustavnim društveno-političkim previranjima. Previranjima koja su na simboličkoj koliko i realnoj osnovi stvorila procjep vizije kolektivnog identiteta.

Pokušaj uvođenja zdravstvenog odgoja u škole, programa koji je, deklarativno iskazao samo benigne nakane, doživio je cijeli niz reakcija: od optužbi za seksualiziranje djece i pedofiliju preko diplomacijom loše prikrivene homofobije. Ovo je potonje pak, nekoliko mjeseci kasnije, rezultiralo osnivanjem udruge U ime obitelji, koja je, u razdoblju između 12. i 26. svibnja te godine prikupila 749.316 potpisa, na temelju kojih je sazvan referendum o ustavnom definiranju braka kao zajednice isključivo između muškarca i žene. Cilj tog referenduma ostvaren je 1. prosinca – na temelju izlaznosti od 37,90%. Nazivalo se to, festivalom demokracije.

Projekt Obitelj-Obrazovanje, drugačiji je vid “festivala”. To je reakcija drugačije nekolicine građanki i građana, umjetnika i umjetnica, koji su osjetili potrebu, u isti mah kreativno, ali i kritički, odgovoriti na ovaj tip politike: onakve koja, baveći se javnim problematikama, snažno prodire u posve privatna pitanja.

Dvije snažno ideološki sukobljene strane, izvukle su na površinu jasan identitetski procjep kolektiva, pukotinu, kroz koju izbijaju nimalo laskave činjenice: nedostatak tolerancije, nemogućnost komunikacije, paranoidan strah od nepoznatog i evidentno nepomirljiva razumijevanja uloge obitelji, odgoja i obrazovanja. Stoga je ovaj projekt posvećen, ne toliko “izvođenju na pravi put” i proglašavanju istine, već davanju uvida u kontradikcije kolektivnog identiteta koje broje mnoge oblike svoje manifestacije u strukturi našega svakodnevnog života. Jer pitanja obitelji, odgoja i obrazovanja pitanja su koja zaslužuju više kuteva motrišta. Radovi kojima se obraćamo javnosti zato su raznoliki, predstavljeni intermedijalnom izložbom koja figurira kao mnogostranost pogleda na zabrinjavajuće jednostrane “vizije”.

Osim radova, projekt donosi i kulturološku analizu, koja u dijametralno suprotstavljenim iskazima traži zajedničke pokazatelje jedne, koliko javne toliko i privatne krize identiteta. Jer kao što je već navedeno, obitelj, odgoj i obrazovanje jesu duboka i duboko privatna pitanja. Pitanja koja u nešto drugačijem svijetlu, sada iznosimo u javnost. Naše kuće su već prošle godine postavljene kao pitanje javnosti. Jedna takva javna kuća vam, ovim projektom, upućuje poziv i otvara svoja vrata. Jer pored cijelog niza prošlogodišnjih događanja, otvorenost je očito bila među zadnjima na popisu. S godinu dana zakašnjenja, pozivamo vas u naše “javne kuće”, nadajući se da ipak nije kasno. Između ostalog, važna pitanja iziskuju vrijeme da promisle svoje reakcije. Ona su tako – odgojena.


Povezano