Objavljeno

Obilazak ‘Trešnjevačke ljepotice’ u Ozaljskoj

U subotu, 27. svibnja u 12 sati u Zagrebu održat će se druga ovogodišnja tura projekta Motel Trogir. U šetnji pod nazivom Trešnjevačka ljepotica obići će se stambeno-poslovni neboder u Ozaljskoj ulici 93 koji je projektirao Slavko Jelinek sa suradnikom Miroslavom Pašagićem (1967.-1969.).

Vertikale stambenih i poslovnih tornjeva Slavka Jelineka među najupečatljivijim su arhitektonskim markerima Zagreba druge polovine 20. stoljeća. Ostvarenja poput “Zagrepčanke” ili nebodera u Veslačkoj ulici, Trnskom ili Zapruđu do danas funkcioniraju kao identitetske odrednice svojih dijelova grada.

Jedna od najvećih koncentracija Jelinekovih visokih zgrada nalazi se na širem području Trešnjevke: od hotela “Sport” (“Panorama”), preko 17-katnih tornjeva na Novoj cesti do “trešnjevačke ljepotice” – stambeno-poslovnog nebodera u Ozaljskoj ulici na čijem su se posljednjem, 22. katu bile smjestile i uredske prostorije arhitektonskog ateljea AGI-46 u kojem je Jelinek bio direktor i glavni projektant od 1960. do umirovljenja 1985. godine. Arhitektonska artikulacija i izvedba ove investicije, osmišljena suradnjom Jelinekovog tima i građevinskog poduzeća “Industrogradnja”, označila je iskorak u tadašnjoj projektantskoj i građevinskoj praksi, odnosno pionirsko prenošenje tehnologije klizne oplate iz industrijske u stambenu arhitekturu koje je omogućilo bržu i ekonomski povoljniju realizaciju visokih objekata i time započela novu dionicu u povijesti hrvatske stanogradnje iz razdoblja socijalizma.

Stručno vodstvo održat će Lidija Butković Mićin.

Motel Trogir je projekt udruge za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze.


Povezano