Objavljeno

Novi Zeland više neće tretirati pobačaj kao kazneno djelo

Women's National Abortion Action Campaign, 1977. (foto: Alexander Turnbull Library)

Vlada Novog Zelanda najavila je izmjenu zakona o pobačaju iz 1977., prema kojoj će se prekid trudnoće odsad tretirati kao zdravstveno pitanje i ženin izbor, a ne kazneno djelo.

Prema prijedlogu zakona, žena će imati pravo na pobačaj do 20. tjedna trudnoće, a nakon zahvata uslijedio bi liječnički pregled.

Ovo već dugo čekamo,” kazala je Jackie Edmond, izvršna direktorica organizacije Family Planning New Zealand. “Predložena izmjena zakona je veliki korak naprijed, iako je šteta što nisu ukinuli ograničenje od 20 tjedana.

Novi Zeland trenutno ima vrlo restriktivan zakon prema kojemu je pobačaj kazneno djelo, no uz mogućnost prekida trudnoće ako se dva liječnika slože da bi nastavak trudnoće prouzročio negativne fizičke ili mentalne posljedice za ženu.

Pobačaj je jedini medicinski zahvat koji je na Novom Zelandu i dalje kazneno djelo. Vrijeme je da se to promijeni,” izjavio je ministar pravosuđa Andrew Little. “Siguran pobačaj trebao bi se tretirati kao zdravstveni problem; žena ima pravo odlučivati o tome što se događa s njezinim tijelom.

Prijedlog zakona osigurava i zone od 150 metara oko klinika za pobačaj kako bi se spriječilo prosvjednice i prosvjednike da uznemiravaju pacijentice.

Ministar pravosuđa očekuje da će prijedlog proći prvo čitanje, no nije siguran koliko zastupnika će ga podržati. Naime, očekivano je da će neki zbog religijskih uvjerenja glasati protiv ili ostati suzdržani. [K.D.] News18…


Povezano