Objavljeno

Novi trend: Muškarci žele djecu, a žene slobodu

Ilustracija: Tara Jacoby

Imperativ majčinstva nije jučer raskrinkan kao kulturološki mit. Danas je posve legitimno ne izabrati majčinstvo, no kako održati stabilnost odnosa u kojem partneri ne dijele iste stavove. Bryce R. Covert, načeo je tu temu u članku When Men Want Kids — and Women Aren’t So Sure.

Američko nacionalno istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da više muškaraca nego žena želi djecu. S druge strane, žene u vezi traže neovisnost te prostor za vlastite interese i hobije. Anketa iz 2013. potvrdila je te tendencije. Naime, za više od 80% muškaraca očinstvo je jedan od životnih cilja, a majčinstvo izbor za manje od 70% žena.

Na izmjenu omjera utjecala je veća mogućnost kontrole trudnoće, ali i svjesnost žena da će veći dio odgovornosti pasti na njih. Iako većina današnjih parova teži ravnopravnosti u podjeli kućanskih i obiteljskih dužnosti, ona je u praksi teško ostvariva, pa čak i kod najliberalnijih parova.

U istraživanju iz 2011. godine, 64% muškaraca potvrdilo je da njihove partnerice preuzimaju više odgovornosti, iako se gotovo isti broj njih izjasnio da podržava jednakost u odnosu. Sociologinja Stephanie Coontz ističe da muškarci ne anticipiraju stupanj odgovornosti i količinu energije koju zahtijeva podizanje i odgajanje djece, dok žene, iz iskustva vlastitih majki i drugih žena,  imaju intiman i jasan uvid u sve izazove roditeljstva.

Tome treba pridodati i problematičan sustav dječje skrbi u određenim zemljama, primjerice neplaćeni porodiljni, financijske teškoće, diskriminaciju na radnom mjestu, ugrožavanje karijere, ali i samog radnog odnosa, strah od gubitka identiteta i slobode. [J.J.] Jezebel


Povezano