Objavljeno

Najpopularnije zemlje za studentsku razmjenu u Hrvatskoj

Europska komisija objavila je statističke podatke koji pokazuju da je u akademskoj godini 2012./13. oko 270,000 studenata iskoristilo program financijske potpore Europske unije Erasmus, namijenjene studiranju ili obavljanju prakse u inozemstvu.

Studiranje na visokom učilištu i dalje je najpopularniji izbor, dok se petina studenata (njih 55,000) odlučila za praksu u tvrtkama. Najpopularnije destinacije za mobilnost su Španjolska, Njemačka i Francuska, a države koje šalju najveći broj studenata u odnosu na populaciju diplomanata su Luksemburg, Lihtenštajn, Finska, Latvija i Španjolska.

Hrvatska u programu sudjeluje od 2009. godine s mogućnostima odlazne mobilnosti, a od 2011. može i primati strane studente na svoja visoka učilišta te je na 3. mjestu po rastu mobilnosti.

U 2011./12. mobilnih studenata bilo je 882, a u 2012./13. 1124, što je porast od 27% u godinu dana. Istodobno je po broju primljenih stranih studenata Hrvatska na 30. mjestu (njih 701 je u ak. godini 2012./13. došlo u Hrvatsku na studij ili praksu), što je ipak odličan brojčani rezultat uzevši u obzir relativno nedavan ulazak u program Erasmus, konkurenciju inozemnih visokih učilišta s dugogodišnjim sudjelovanjem u međunarodnim razmjenama te dugogodišnju suradnju visokih učilišta na razini EU.

Najviše stranih studenata došlo je iz Poljske, Slovenije, Španjolske, Francuske i Njemačke. S druge strane, studenti hrvatskih visokih učilišta na razdoblje studija najradije odlaze u Austriju, Italiju i Njemačku, dok stručnu praksu najviše vole obavljati u Njemačkoj, Sloveniji i Španjolskoj.

“Osim što pridonosi osjećaju pripadnosti europskoj obitelji, vještine koje Erasmus promiče također pomažu studentima ojačati njihovu zapošljivost i mogućnosti razvoja karijere. Naš novi program Erasmus+ omogućit će još većem broju mladih ljudi studiranje, obavljanje prakse, rad ili volontiranje u inozemstvu u sljedećih sedam godina”, izjavila je Androulla Vassiliou, europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, multilingvizam i sport.

Novi program Erasmus+, pokrenut u siječnju 2014. godine, omogućit će financijsku potporu za četiri milijuna osoba, uključujući dva milijuna studenata i 300.000 članova osoblja u sljedećih sedam godina (2014.–2020.). Također će financirati 135.000 studenata i razmjenu osoblja između Europe i partnerskih država svijeta. Ukupni proračun za razdoblje od 2014. do 2020. iznosi gotovo 15 milijardi eura, što je 40% više u odnosu na prijašnje razdoblje.

Prošireni program, koji uključuje Erasmus i slične sheme mobilnosti za druge grupe, uključujući i volontere i naučnike, više naglašava lingvističku potporu, fleksibilnija pravila financiranja, kao i specifičnu dodatnu potporu za osobe s posebnim potrebama.

Strategija Europske komisije o modernizaciji visokog obrazovanja (IP/11/1043) naglašava potrebu većih prilika za studente za stjecanjem vještina kroz studiranje ili praksu u inozemstvu. Europski cilj za sveopću studentsku mobilnost jest najmanje 20% do kraja desetljeća. Trenutačno se taj broj kreće oko 10%, uz potporu Erasmusa te drugih javnih i privatnih sredstava. mobilnost.hr


Povezano