Objavljeno

Muzeji filma – Film u muzeju

Međunarodni simpozij Muzeji filma – Film u muzeju (MFFM), održat će se 5. i 6. studenog, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu (Avenija Dubrovnik 17).

Osnovni cilj simpozija je potaknuti diskusije o pitanjima vezanima uz očuvanje, istraživanja i prezentaciju filmske baštine te sagledavanje mogućnosti i poticanje inicijative za dugo željeni muzej filma u Hrvatskoj.

U kojoj mjeri bi mogući muzej filma u Hrvatskoj mogao postati pokretač dinamičnih inicijativa koje bi se fokusiranije bavile ovim problemima ili koja bi se rješenja mogla pronaći u sklopu nekih drugih mogućnosti, otkrit će u svojim izlaganjima eminentni svjetski stručnjaci/kinje i profesionalci/ke s područja filma, muzejski/e djelatnici/e i filmski autori/ce: Donata Pesenti Campagnoni (Museo Nazionale del Cinema, Torino, Italija), Frank Roumen (EYE Filmmuseum, Amsterdam, Nizozemska), Michael Terwey (National Media Museum, Bradford, Velika Britanija), Alejandro Bachmann (Österreichische Filmmuseum, Beč, Austrija), Thomas Elsaesser (Unversiteit van Amsterdam, Columbia University),Pauwels Eric (Institut National Supérieur des Arts du Spectacle et des Techniques de Diffusion, Bruxelles, Belgija).

Osim inozemnih izlagača koji dolaze iz Makedonije, Slovenije, Srbije i Argentine na skupu će sudjelovati dvadesetak stručnjaka/kinja iz Hrvatske koji su na različite način povezani s temom filmske baštine.

Dvodnevni program simpozija podijeljen je u osam tematskih cjelina. Pored prezentacijskog dijela u kojemu će se moći poslušati 30 izlaganja, sadržavat će i prikazivačke programe, stručne obilaske, razgovore i razglede izložaba.

U sklopu popratnog programa simpozija, u srijedu 4. studenog u 19 sati na dan uoči otvaranja skupa u Dvorani Müller Kina Europa bit će organiziran prikazivački program, u sklopu kojega će biti prikazani filmovi suvremenih autora alternativnog i eksperimentalnog filma – Ladislava Galete, Vladimira Peteka, Ante Verzottija, Vlade Kristla i Tomislava Gotovca.

VIŠE INFORMACIJA O PROGRAMU FESTIVALA MOŽETE POTRAŽITI OVDJE.

Povezano