Objavljeno

Moje, tvoje, naše 2018: Transnacionalizmi

Trinaesti po redu međunarodni tematski festival Moje, tvoje, naše održat će se u Rijeci od 22. do 24. ožujka. Ovogodišnji naglasak bit će na problematici transnacionalizma, društvenog fenomena i područja znanstvenog istraživanja koji proizlazi iz sve veće povezanosti među ljudima i opadajućom ekonomskom i društvenom važnosti granica između nacionalnih država.

U četvrtak, 22. ožujka u 20 sati, u galeriji Mali salon otvorit će se izložba Transnacionalizmi kustosa Jamesa Bridlea, koja donosi radove renomiranih umjetnika Juliana Olivera, Daniele Ortiz, Jeremyja Hutchisona, Raphaëla Fabrea, Jonasa Staala i skupina Studio Folder (Marco Ferrari i Elisa Pasqual) i They Are Here (Helen Walker i Harun Morrison). Izložba ostaje otvorena do 14. travnja, od utorka do subote od 11 do 20 sati, i nedjeljom od 11 do 13 i od 17 do 20 sati. Više o izložbi na ovom linku.

U petak i subotu, 23. i 24. ožujka, u velikoj dvorani Filodrammatice, prezentacije će održati publicist i umjetnik James Bridle, novinarka Atossa Araxia Abrahamian, umjetnik i net.art pionir Heath Bunting, glavni analitičar Centra za mirovne studije Gordan Bosanac, kulturolog Aljoša Pužar i arhitekt Marco Ferrari. Nakon polusatnih izlaganja svakog od panelista, uslijedit će rasprava.

Mi vam preporučujemo predavanje novinarke Atosse Abrahamian, koja će govoriti o novim oblicima i neobičnim varijacijama državljanstva koje istražuje u knjizi The Cosmopolites: od pustolovina superbogataša koji kupuju nacionalnost radi stjecanja geopolitičke moći, do onih bez imovine i države koji se nalaze na samom rubu trgovine putovnicama. Osim što će se baviti pitanjima državljanstva, osvrnut će se i na načine na koje se podaci i informacije – od poreza i novca do poslovnih tajni i osobnih povijesti – razmještaju, obrađuju, krijumčare i skrivaju širom svijeta.

Ulaz na sve događaje je besplatan.

Više o programu saznajte na službenoj stranici ili Facebooku.