Objavljeno

Mjesec ponosa 2018: Homofobija u učionici

Akademija dramske umjetnosti & Zagreb Pride u sklopu Mjesec ponosa 2018. predstavljaju filmski ciklus Homofobija u učionici – gay profesori_ce na filmu. Lokacija: projekcijska sala 016, Akademija dramske umjetnosti, Trg Republike Hrvatske 5.

Filmske reprezentacije LGBTQ identiteta nerijetko su problematične jer često zapadaju u neku od zamki s kojima se navedeni identiteti susreću i onkraj filmskog platna. Tako su se LGBTQ teme i likovi u mainstream filmu u prošlosti često pojavljivali u pratnji stereotipizacije, stigmatizacije, viktimizacije, homofobije i sličnih fenomena karakterističnih za dugu povijest heteropatrijarhata, a navedena problematična perspektiva posebno se intenzivirala kada su bili u pitanju likovi LGBTQ profesora_ica odnosno kada je mjesto radnje bila školska učionica.

U ovom ćemo ciklusu zato istražiti što se događa kada profesori_ce, kao figure autoriteta direktno odgovorne za odgoj mladih naraštaja, počinju izmicati društvenim normativima izgrađenima oko seksualnosti. Od prešućivanja i ušutkivanja preko scena više ili manje eksplicitnog vrijeđanja, LGBTQ identiteti u ovim su radovima na ovaj ili onaj način podvrgnuti stigmatizaciji, iako ih ponekad istovremeno prate i hrabri scenaristički potezi. O učincima koje filmske reprezentacije imaju na oblikovanje stvarnosti ne trebamo previše razgovarati, ali razgovor o tome u kojem trenutku reprezentacije dominantnih praksi prestaju biti kritične i postaju problematične, prostor je neprestanog pregovaranja.

Filmovi se prikazuju na originalnom jeziku s engleskim titlovima.

27.5. nedjelja 20:00 – 22:00
Nighthawks, Ron Peck, 113’, 1978.
Britanski arthouse snimljen u dokumentarističkom stilu prati profesora geografije koji danju predaje, a noću cruisa po londonskom gay undergroundu. Film uključuje kultnu scenu u kojem se profesor, pod pritiskom njihovih provokacija, auta svojim učenicima, a u jednoj se cameo ulozi pojavljuje i kultni Derek Jarman koji je podržao realizaciju.

28.5. ponedjeljak 20:00 – 22:00
The Children’s Hour, William Wyler, 107’, 1961.
Jedina filmska suradnja Audrey Hepburn i Shirley MacLaine temelji se na drami američke autorice Lillian Hellman koja je pak navodno bazirana na istinitoj priči o ljubavi između dvije škotske učiteljice. Fun fact: u kultnom dokumentarcu The Celluloid Closet, Hepburn i MacLaine izjavile su da nitko nikada za vrijeme produkcije nije spomenuo riječ homoseksualnost.

29.5. utorak 20:30 – 22:00
Mädchen in Uniform, Leontine Sagan, 83’, 1931.
Njemački klasik iz tridesetih neki smatraju i prvim lezbijskih filmom u povijesti, a specifičan je i po svojem all-female castu. Smješten u ženski internat u kojem počinju “frcati iskre” između studentice i profesorice, film je ubrzo, zbog svoje “dekadencije” zabranjen od strane nacističkog režima.

izabrala i uredila: Jasna Jasna Žmak


Povezano