Objavljeno

Mit o ‘biološkom satu’ utemeljen na podacima iz 1700. godine

U mnogim razvijenim zemljama mogućnost visokog obrazovanja za žene, veća mogućnost sudjelovanja na tržištu rada i razvoj karijere često znače i odgađanje odluke o roditeljstvu, pa je tako u Ujedinjenom Kraljevstvu po prvi puta od 1947. godine zabilježena veća razina plodnosti žena u 40-ima u odnosu na one ispod 20 godina starosti. Ako vas je brinuo biološki deadline koji se postavlja tamo iza tridesete godine života i uvjerava da možete očekivati probleme u trudnoći, vrijeme je da raščistimo mit.

Ne postoji nikakav strmoglavi pad plodnosti nakon što navršite 35, jer plodnost je naime ovisna o pojedinoj osobi. Neke će žene naići na probleme pri začeću neovisno o dobi, a ono što treba istaknuti jest da uistinu postoji blagi pad plodnosti i blago povećanje rizika od komplikacija, no ni bilzu toliko dramatično koliko nas se uvjerava.

Ako žena želi imati dvoje djece, šanse da to uspije u srednjim i kasnim tridesetima ostaju visoke. „Važno je imati na umu da velika većina trudnoća kod starijih rodilja prolazi bez gotovo ikakvih komplikacija“, ističe američki opstetričar W.R. Cohen.

Unatoč tome uporno nas se upozorava na biološki sat i njegovo ubrzano otkucavanje. Kako za Quartz piše Olivia Katrandjian, godine 2002. ekonomistica Sylvia Ann Hewlett, autorica knjige Creating a Life: Professional Women and the Quest For Children, tvrdila je da su radne žene u krizi jer nemaju djecu. Istovremeno, Američko društvo za reproduktivnu medicinu, pokrenulo je marketinšku kampanju koja je uključivala bočicu za djecu u obliku pješčanog sata okrenutu naopačke, kako ostaje bez mlijeka. Tvrdili su da je mogućnost trudnoće žene koja ima 30 godina svaki mjesec tek 20%, dok se u 40 godini smanjuje na tek 5%, a tih se brojki i dalje drže.

S hrvatskih portala

Majkama koje su se zapošljavale tijekom ’80-ih govorilo se da djecu izlažu epidemiji seksualnog nasilja u dječjim vrtićima, 1986. godine Nesweek je objavio da će ženu u 40-ima prije ubiti terorist, nego što će pronaći supruga, a i dalje posvuda čujemo da zaposlene majke ne brinu o svojoj djeci na pravi način. No, odakle korijene vuče panika da je s 35 sve gotovo, iz podataka o plodnosti u Francuskoj tijekom 1700-ih, pri čemu se radilo o ženama od kojih su mnoge već imale 5-6 djece i nisu pokušavale zatrudnijeti, a jasno je da je medicina bila puno slabije razvijena.

Recentni podaci govore pak da nema mjesta brizi, broj majki 30+ u porastu je od 1975. godine, a ukupan prosjek danas je 30.3 godina, s najvišom razinom trudnoća kod žena između 30-34, u odnosu na 2004. kada su najplodnije bile žene između 25-29 godina.

„Možda su žene naprosto realistično procijenile da dijete u mlađoj dobi može imati odlučujući utjecaj na njihova iskustva na radnom mjestu i zato odgađaju trudnoću“, kaže Jemima Olchawski iz Fawcet Society.

Bolje bi svakako bilo da se panika širi zbog otkaza koje mnoge žene dobivaju u slučaju trudnoće ili nakon poroda i smanjenja plaća (rizik od kojih je veći za mlade majke) ili da se govori o povećanju radnih mjesta i poboljšanju vrtićke skrbi, pitanjima koja su od velike važnosti za žene koje planiraju obitelj, nego da se žene koje se bliže 30-oj opetovano ispituje kada planiraju djecu i upozorava da požure. [Ž.V.]


Povezano